Deset zlatnih saveta koji će olakšati vrućine vašem kućnom ljubimcu

04.07.2022

17:08

0

Autor: Z. A.

Mačke bolje podnose vrućinu od pasa, ali to ne znači da im je lako

Deset zlatnih saveta koji će olakšati vrućine vašem kućnom ljubimcu
pexels-alexandro-sandro-2239063 - Copyright Pexels

Više temperature možda vas mogu izmamiti da duže boravite na otvorenom, ali za vlasnike kućnih ljubimaca to može značiti i češće posete veterinaru.

Leti se veterinari najviše susreću s problemima kože, infekcijama uha i povredama generalno. Mačke mnogo bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u činiji vode. Tokom toplijih meseci više pažnje posvetite držanju svog ljubimca, a u tome će vam pomoći nekoliko saveta.
1. Osigurajte im dovoljno sveže vode

Ljubimac mora imati dovoljno sveže vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Posude s vodom i pojilice uvek moraju biti pune, a vodu menjajte nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

Pexels
 
2. Omogućite im dovoljno hlada ili svežeg vazduha

Omogućite svojem ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora imati protok svježeg zraka. Pazite na propuh jer su ptičice vrlo osjetljive na njega.

3. Nikada ih ne ostavljajte u automobilu

Čak i ako su prozori otvoreni, unutrašnja temperatura može porasti za 19 stepeni u samo sedam minuta. Tokom vrućeg dana to može biti smrtonosno.

4. Pripazite na znakove toplotne iscrpljenosti

Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplinom (teško dahtanje čak i kad leži, suve ili jarkocrvene desni, gusta slina, povraćanje, proliv, klimavost nogu), nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka.

Umesto toga premestite ga na hladnije mesto, ogrnite vlažnim peškirom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i trbuhu, pa ga što pre odvedite veterinaru. Macu ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Takođe, u krpu možete zamotati kesicu s ledom te joj je prisloniti na potiljak, na kojem ćete je držati nekoliko minuta.

Pexels
 
5. Rashladite zatvorene prostorije

Uključite klima-uređaj u svom domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za vrućina vole klimu sa optimalna 22 stepena. Izbegavajte rashlađivanje ventilatorom.

6. Nemojte im mnogo skraćivati dlaku

Iako se može činiti logično da svojeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovno četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove telesne temperature.

Pexels
 
7. Birajte vreme za šetnju

Ne šetajte psa u doba dana kada je u vazduhu najviše topline i vlage, što je obično između 13 i 16 sati. To je naročito važno za pse s kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada zbog skraćenih nosnica ne mogu efikasno rashladiti dahtanjem. Takođe, ne terajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

8. Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi, papagajima da se okupaju, a glodarima da se naslone na hladniji predmet

More je naročito zdravo za pse, posebno za alergičare koji imaju problema s kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, so ne dopire do pseće kože, pa se ne treba bojati kožnih infekcija. Papagaji će se rado okupati u vodi, pa im stavite pun tanjirić u kavez. Takođe ih možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve hemikalije. Glodare će rashladiti zaleđena boca vode obmotana krpom i privezana uz kavez.

Pexels
 
9. Ublažite im nastale opekline

Ukoliko je vaš ljubimac zadobio opekline, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

10. Koristite kremu za sunčanje

Rak kože najčešći je oblik raka kod pasa i drugi najčešći kod mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebalo bi na ljubimce da nanesete zaštitu od sunca svaka tri do četiri sata na mesta koja su najmanje pokrivena dlakom: stomak na psima (naročito onima koji vole ležati na leđima), a kod mačaka uši i nos. To su ujedno i područja na kojima će se najčešće pojaviti maligni tumori. Koristite proizvode izrađene posebno za kućne ljubimce jer neki sastojci, poput cink-oksida, mogu biti otrovni za njih.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike