Upoznajte pet rasa pasa sa najjačim ugrizom na svetu

01.06.2022

18:10

1

Autor: D. R.

Veličina psa uopšte ne igra značajnu ulogu

Upoznajte pet rasa pasa sa najjačim ugrizom na svetu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Snaga ugriza kod pasa varira od rase do rase, od jedinke do jedinke u okviru rase, kao i od okolnosti u kojima se životinja nalazi.

Silina ugriza je termin koji naučnici koriste za merenje količine pritiska koju pas vrši prilikom ugriza.

Veličina glave i građa same vilice igraju veliku ulogu kada se meri pritisak stegnutih čeljusti.

"National Geographic" je testirao brojne životinje, uključujući i vukove, kako bi odredili ko ima najjače čeljusti, a samim tim i najmoćniji ugriz.

Nije iznenađenje da su se vukovi našli na samom vrhu po silini ugriza koji pravi pritisak od 185,5 kilograma. Agresivan vuk u samoobrani ili obrani mladunaca može naneti ugriz neverovatne siline od 545,5 kilograma pritiska.

Zanimljivo je znati da jačina ugriza ne zavisi ni od veličine ni od težine psa.

Takođe, snaga ugriza jedne rase ne može se potpuno tačno utvrditi, jer će merenja varirati svaki put u zavisnosti od psa do psa. Obučeni i dresirani psi da ugrizu rukav markiranta imaju veću snagu ujeda od onih koji nisu trenirani. Čak i ako se eksperiment ponavlja više puta samo sa jednim psom rezultati će biti različiti u zavisnosti od toga koliko je pas motivisan u svakom novom pokušaju.

Unsplash
 

U nastavku donosimo pet pasmina koje se ističu po svojim snažnim ugrizima.

5. Pit bul

‍Pit bul je postao sinonim za rasu sa jakim čeljustima koji, ako nisu pravilno i sa puno ljubavi trenirani i dresirani, mogu biti opasni. Opasnost od ugriza se povećava ako vlasnik pospešuje i odobrava agresivnost kod psa. Iako ovaj pas po testiranju "National Geographica" nema najjači ugriz, ipak se našao na samom vrhu spiska. Silina njegovog ugriza iznosi 106,8 kilograma.

Pexels
 

4. Nemački ovčar

‍Ova rasa je prvobitno uzgajana kako bi držala ovce na okupu, međutim s razlogom je postala jedna od najboljih radnih pasa u policiji i vojsci. Ovaj moćan i inteligentan pas ima silovit ugriz, praveći pritisak od 108,2 kilograma, što je za nijansu više od pit bula.

Pixabay
 

3. Rotvajler

Rotvajler ima robusnu glavu i veliku čeljust sa ugrizom koji pravi pritisak od neverovatnih 149,1 kilograma. Njih nepravedno prati i loša reputacija pa se nalaze i na listi najopasnijih pasa. Naravno, uz pravilan odgoj ovi psi mogu biti vrlo privrženi i odani kućni ljubimci.

Pixabay/lottasilfverbrand
 

2. Doberman

Doberman je vrlo energičan pas i, kao i svaki drugi, može biti vrlo agresivan ako nije pravilno dresiran. Mnogi smatraju da je upravo ovo pasmina s najjačim ugrizom siline 272,7 kilograma. Međutim, to je u velikoj meri neosnovano jer do sada službeno nisu zabeleženi ovakvi rezultati.

Pixabay
 

1. Mastif

‍Mnogi uzgajivači i ljubitelji mastifa tvrde da upravo ova rasa ima najjači ugriz.

Navodno, mastif ima snagu ugriza od 250,9 kilograma. Ako su ove tvrdnje tačne, mastif se nalazi na svečanom prvom mestu po jačini ugriza.

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike