Konjunktivitis kod pasa – problem i lečenje

19.05.2022

10:20

0

U zavisnosti od toga da li se konjunktivitis javio kao primarna promena ili u sklopu nekih drugih bolesti oka, možemo da primetimo dodatne kliničke simptome i promene na oku

Konjunktivitis kod pasa – problem i lečenje
Pas 1 - Copyright Foto: Ilustracija/PR

Konjunktivitisi predstavljaju jedno od najčešćih problema s kojima se veterinarski oftalmolog svakodnevno susreće. U svakodnevnoj praksi, kod pasa ih viđamo kao pojedinačno, odnosno, primarno oboljenje, ali i još češće kao simptom neke druge bolesti oka.

Kako se manifestuje konjunktivitis?

Konjunktivitise – zapaljenje konjunktiva oka, najčešće prate simptomi kao što su hiperemija (zažarenost i crvenilo konjinktiva), pojačano suzenje (epifora) - koje posledično viđamo kao vlažne predele oko oka (periokularne regije), žmirkanje i treptanje, češanje oka, otok konjunktiva (hemoza), protruzija trećeg očnog kapka.

U zavisnosti od toga da li se konjunktivitis javio kao primarna promena ili u sklopu nekih drugih bolesti oka, možemo da primetimo dodatne kliničke simptome i promene na oku.

Zašto se javlja konjunktivitis?

Kod bolesti suvog oka (kada dolazi do smanjene produkcije i lučenja suznog filma), najčešće primećujemo promene na samom oku – rožnjači, koje predstavljaju posledicu nedostatka suznog filma (kada nema suza, rožnjača postaje neotporna na sve iritabilne faktore iz spoljašnje sredine i na njoj se uočavaju zamućenje, krvni sudovi i pigment).

Konjunktive su kod bolesti suvog oka kod pasa najčešće veoma zažarene, a uočljiv je mukoidan (žuto – zelenkast iscedak), koji uočavamo na kapcima. Ovo je jedan od najčešćih slučajeva pojave konjunktivitisa i viđamo ga svakodnevno.

Još jedan, veoma čest slučaj je pojava alergijskih konjunktivitisa. Tada reakcija konjunktive najčešće nastaje bez nekog pridruženog oboljenja, a vlasnik najčešće zapaža da pas češe oči, da se pojavljuje suzenje, kao i krmeljanje.

Foto: Ilustracija/PR
 

Na pregledu, ispod površine trećeg očnog kapka veterinarski oftalmolog često uočava pojavu brojnih folikula, koji su indikator osetljivosti konjunktiva na aerogene (u vazduhu) alergene. Najčešća je pojava alergijskih konjunktivitisa u proleće (kada dolazi do pojave cvetanja), kada psi provode dosta vremena u prirodi, kod pasa koji vole kopanje i valjanje u prašini.

Konjunktivitisi mogu da se jave i kao posledica osetljivosti na određene preparate i kućnu hemiju, koju svakodnevno koristimo. Česti su konjunktivitisi nakon posete grumeru, kada se koriste šamponi za negu ljubimaca.

Ulceri na rožnjači su često praćeni pridruženom reakcijom konjunktive, ali isto tako i upala unutrašnjih struktura oka – uveitis, dovodi do crvenila, češanja, zatvaranja oka, kao i pojačanog suzenja. U slučajevima ulcera, na rožnjači vlasnik može i ne mora uočiti prisutan defekt, promenu boje rožnjače (na plavkasto ili belo). Uveitis kod pasa vlasnik može primetiti promenu boje oka i miozu (skupljanje zenice).

Konjunktivitisi se mogu javiti i u sklopu virusnih infekcija kod štenećaka ili herpes virusa pasa.

Tumori kapaka, promena konformacije kapaka – entropijum (uvrtanje kapaka ka unutra, pri čemu dlačice iritiraju površinu rožnjače i pripadajuće konjunktive) i ektropijum (izvrtanje kapaka ka spolja, pri čemu rožnjača, kao i konjunktiva postaje izložena spoljašnjoj sredini), nemogućnost zatvaranja kapaka (lagoftalmus) su povezani s pojavom crvenila, iritacije, suzenja i konjunktivitisa.

Terapija konjunktivitisa

Iz svega navedenog, vidimo da se zapaljenje konjunktiva, u svakodnevnom radu viđa skoro kod svakog pacijenta, jer je većina očnih problema manifestovana i kroz pojavu konjunktivitisa. Na osnovu toga o kom se tipu konjunktivitisa radi, kao i o primarnom problemu koji treba sanirati, prepisuje se terapija.

Ukoliko je bolest suvog oka dovela do pojave konjunktivitisa – treba pojačati produkciju suza, ako su u pitnaju alergije i atopije u sklopu kojih nastaje ovaj problem – treba staviti alergije pod kontrolu, izbegavati izloženost supstancama koje kod Vašeg psa uzrokuju nelagodu i ispoljavanje simptoma.

Ispiranje oka treba vršiti isključivo fiziološkim rastvorom, nikako čajevima ili bornom kiselinom. Kod ulcera i uveitisa terapija je usmerena isključivo na ova oboljenja, dok je terapija konjunktivitisa potrporna. Entropijum, ektropijum i tumori se rešavaju hirurški.

Kako bi terapija i rešavanje ovog problema bilo uspešno, potreban je detaljan pregled oka i pripadajućih očnih struktura, koji će otkriti zašto do pojave konjunktivitisa dolazi. Na osnovu toga se daje ispravna terapija, koja neće samo privremeno maskirati simptome, već otkloniti uzrok.

Veterinarska ambulata Oculus je specijalizovana veterinarska oftalmološka ambulanta, koja se bavi pregledima, dijagnostikom i hirurškom sanacijom oftalmoloških problema kod pasa i mačaka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike