Ove zvukove mačke ne žele da čuju: Zbog njih se štrecnu i prepadnu

09.05.2022

16:44

0

Evolucija je mačke častila najistančanijim sluhom

Ove zvukove mačke ne žele da čuju: Zbog njih se štrecnu i prepadnu
pexels-francesco-ungaro-96938 - Copyright Pexels

Sluh je prvo čulo koje upozorava mačku na potencijalni plen kada izađe u lov, a zahvaljujući svom genetskom nasleđu, mačje uho posebno dobro otkriva i u tome nadmašuje pse i ljude.

Naše detektovanje akustičnih vibracija seže do otprilike 20.000 herca, a mačje i do 60.000 herca, zbog čega je jasno da smo gluvi na kakofoniju zanimljivih zvukova.

Evolucija je ova stvorenja nagradila perfektnim čulom sluha kako bi u prirodi mogla da čuju svoj plen na velikoj udaljenosti. Zato je danas domaće mačke izuzetno lako uplašiti jer reaguju i na najtiši zvuk.

A ove zvukove mačke izrazito ne vole:

Blender

Na liste je ovaj iritirajući zvuk blendera u akciji, koji ne samo da je glasan već i deluje vrlo uznemirujuće. Čak ni ljudima ovaj zvuk ne prija, a mačke gabaš ne ljube.

Pexels
 
Udaranje poklopca o lonac

Verovatno ni vi samo ne volite kad neko glasno koristi pribor za jelo, odnosno udara kašikom po tanjiru, a isto to ne vole ni mačke. Poseno im smeta kada poklopac snažno udari o lonac ili kad se sudare tiganj i šerpa.

Padanje teških predmeta

Teški predmeti mogu da stvore jaku buku kada padnu sa veće visine. A osim buke ti predmeti stvaraju i vibracije koje mogu zabrinuti mačku.

Pucanje balona

Gotovo da ne postoji mačka koja će sedeti mirno kada u njenoj blizini pukne balon. Ovaj zvuk obično dolazi iznenada i vrlo je glasan zbog čega ga mačke zaista ne vole.

Pexels
 
Buku vatrometa

Baš poput pasa, ni mačke ne vole vatromet. Iako ljudima taj nivo buke ne smeta, mačke su sasvim druga priča. NJihove osetljive uši ga lako detektuju i ako je u blizini mačka će odgovoriti drhtanjem i skrivanjem od ove buke.

Šištanje laka za kosu

Možda nikad ne biste pomislili da mačke ne znaju da „cene“ vaše pokušaje da imate lepu frizuru. Šalu na stranu, zvuk laka za kosu je previše piskav za mačku i ona to povezuje sa zvukom koji zmija proizvodi, što je alarm za opasnost.

Profimedia
 
Zvuk gužvanja metalne folije

Iako će naše uši jedva da detektuju ovo kao zvuk, mačke zaista ne uživaju u tome da čuju odmotavanje, cepanje i stavljanje metalne folije preko hrane.

Grmljavina

Svaka mačka će se zavući pod svoje ćebe ili skočiti na krevet svog vlasnika u potrazi za utočištem kada čuje zaglušujući zvuk grmljavine. Štaviše i pre nego što počne pljusak praćen grmljavinom, mačka će biti uznemirena jer će moći da oseti da se sprema nevreme.

Pixabay/WikimediaImages
 
Zvižduk čajnika

Ovaj predmet je specijalno dizajniran da vas upozori kada je potrebno da sklonite čajnik sa šporeta. Međutim, iako ni ljudima ne prija naročito ovaj visok ton, mačke ga se zaista užasavaju.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike