Za ove tri rase pasa verovatno niste nikad čuli, toliko su retke da su na ivici izumiranja

08.04.2022

08:55

0

Malo je ljudi koji poznaju sve rase pasa na svetu, a neke od njih su baš baš retke

Za ove tri rase pasa verovatno niste nikad čuli, toliko su retke da su na ivici izumiranja
273485147_493871632083481_6261675061131242113_n - Copyright Instagram: kahelinsanna

Određene rase pasa žive u specifičnim podnebljima i slabije su rasprostranjene po ostatku sveta, a neke se koriste strogo u određene svrhe, kao što je traženje tartufa i čuvanja ovaca, stoga je malo verovatno da ste za neke od takvih pasmina čuli ako se takvim delatnostima ne bavite.

Ovo su tri najređe rase pasa na svetu, prema pisanju Petplana, pa proverite jeste li se s nekom od njih već susreli.

3. Azavak

Azavak ili saharski hrt afrički je pas smeđe boje ili boje peska. Karakteriše ga mršavo i gipko telo te kraljevsko držanje.

Poznat je kao vrlo nežna i porodici privržena pasmina. Prema strancima je nepoverljiv i ne voli kad ga diraju, ali ljude s kojima živi obožava.

Potrebno mu je najmanje pola sata trčanja ili aktivne igre svakodnevno, a budući da dolazi iz pustinje, uživaće u letnjim danima. Iz istog razloga zimi će im trebati odeća jer ne podnose hladnoću.

2. Vidraš

Vidraš je, kako mu ime i govori, stvoren za lov na vidre, ali izuzetno je privržen, razigran i veran kućni ljubimac. Uši su mu dugačke i opuštene, dlaka oštra, a njuška dugačka i obrasla u dlaku.

Vidraši se prvi put spominju u dokumentima engleskog kralja Džona iz 13. veka, a danas je gotovo na granici izumiranja. Narastu i do telesne mase od preko 50 kilograma i ne ubrajaju se u čiste i uredne pse, budući da im u dlakavim šapama ostaje mnogo prljavštine, a oko dlakave njuške može im se nakupiti hrane i sline.

1. Mudi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mano (@mano_the_mudi)

Ova mađarska pasmina koristila se uglavnom za čuvanje stoke i ovaca, a danas ih je u svetu manje od 1.000. Retko se viđaju van Mađarske i okolnih zemalja, a navodno je nastao u 19. veku ukrštanjem poznatih pasmina pumi i puli.

Mudiji su izuzetno energični i traže puno aktivnosti. Pametni su i dugog životnog veka, ali od svojih vlasnika očekuju mnogo truda i opreza jer se s drugim psima ne slažu baš najbolje. Zauzvrat će biti marljivi i odani te će, po potrebi, njihovi urođeni zaštitnički instinkti doći do izražaja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike