Koliko vaš pas ima „ljudskih godina“? Otkrivena nova formula za precizno izračunavanje (GRAFIKON)

08.02.2022

16:37

0

Još jedna zabluda upravo je raspršena

Koliko vaš pas ima „ljudskih godina“? Otkrivena nova formula za precizno izračunavanje (GRAFIKON)
pexels-zen-chung-5749112 - Copyright Pexels

Jedan od mitova koji već godinama opstaje a da nije bio proveravan jeste onaj da starost psa u „ljudskim godinama“ možemo izračunati tako što broj njegovih godina pomnožimo sa sedam.

Ali jedno naučno istraživanje ruši ovu teoriju.

Istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu kreirali su formulu koja mnogo preciznije upoređuje ljudske i pseće godine.

Formula je bazirana na promenljivim hemijskim jedinjenjima, metilnim grupama u psećim i ljudskim genomima, to jest na tome koliko tih hemijskih oznaka postoji i gde su smeštene kako stare.

Formula je objavljena u časopisu „Cell Systems“ i može se koristiti za izračunavanje i na drugim vrstama, a ne samo na psima. Istraživači smatraju da bi mogla biti od pomoći i veterinarima, ali i pri evaluaciji antiejdž preparata.

Da biste izračunali starost svog psa u „ljudskim godinama“ na osnovu nove formule, pronađite pseće godine na donjoj osi grafikona i prst pomerajte prema gore dok ne dođete do crvene krivulje, a zatim prst pomerite ulevo kako biste pronašli odgovarajuće ljudske godine.

Printscreen: Twitter/Bharat
 

– Kako sa sigurnošću možete znati da će vam neki antiejdž proizvod zaista produžiti život bez da čekate bar 40 godina? Šta kad bismo umesto toga imali mogućnost da izmerimo metilacije povezane s godinama pre, tokom i nakon korišćenja proizvoda kako bismo videli imaju li efekta – rekao je Trej Ideker, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu, koji je istraživanje sproveo s koleginicom Tinom Vang.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike