Psi i čokolada – sve što je potrebno da znate ukoliko se desi da vaš pas pojede čokoladu

06.02.2022

09:53

0

Šta to čini čokoladu otrovnom za pse i kako treba da reagujete ukoliko se vaš ljubimac dokopa ovog slatkiša

Psi i čokolada – sve što je potrebno da znate ukoliko se desi da vaš pas pojede čokoladu
profimedia-0217755838 - Copyright Profimedia

Kao vlasnik psa, sigurno znate šta svom ljubimcu smete da dajete da jede, a šta je od hrane veliko „ne“, pa tako ste verovatno čuli kako je čokolada loša za zdravlje pase, ali da li znate koliko je zapravo opasna? 

Dve supstance koje se nalaze u kakau (glavnom sastojku čokolade) su odgovorni za to što je ne smete davati svom psu. To su teobromin i kofein, što znači da treba da budete pažljivi da pas ne dođe u dodir ni sa kafom (naročito su zrna kafe opasna), čajem, energetskim i gaziranim pićima.

Važnu ulogu igra i količina čokolade koju pas pojede. Na primer, jedna štangla čokolade će biti opasnija za pse koji imaju mali želudac, kao što je čivava. Ali to ni u kom slučaju ne znači da možete da se opustite ako imate psa veće rase. Potrebno je da povedete psa kod veterinara, bez obzira na količinu čokolade koju je pojeo.

Pexels
 

Odvedite ga čak i ako samo sumnjate da je pojeo čokoladu, jer ishod može biti fatalan. Teobromin i kofein u čokoladi mogu prouzrokovati ozbiljne kardiovaskularne probleme kod vašeg ljubimca. Ubrzan rad srca može dovesti do abnormalnog srčanog ritma, a nepravilan rad srca može rezultirati smrću.

Problemi koji se javljaju mogu biti i neurološke prirode. Može se desiti da primetite da je vaš pas nemiran, da ima tremore, da je uznemiren ili uzbuđen više nego uobičajno. U svakom slučaju, psa odvedite kod najbližeg veterinara, jer vreme koje je prošlo otkad je pas pojeo čokoladu je od velikog značaja.

Veterinar će pokušati da izazove povraćanje kod životinje kako bi iz organizma izašlo što je više moguće čokolade. Zatim će mu dati aktivni ugalj koji će apsorbovati toksine tako da oni mogu da budu potpuno izbačeni iz tela psa. Zatim bi trebalo da primi intravenoznu terapiju kako bi se ubrzao proces uklanjanja otrova iz organizma.

Unsplash
 

Većina pasa će preživeti trovanje čokoladom ukoliko se reaguje odmah. Naravno, prevencija je ipak najbolji lek, stoga smanjite šanse da vaš ljubimac dođe u kontakt sa čokoladom na minimum, iako znamo da će oni uvek vrebati priliku da se dokopaju slatkiša.

Čokolada je takođe jednako opasna i za mačke. Ali za razliku od pasa, mačke nemaju receptore za slatko, pa će zato i retko pokušati da pojedu bilo koji slatkiš, pa samim tim i čokoladu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike