Da li znate zašto vaš pas spava sklupčan, a nije stvar u tome da mu je tako najudobnije?

05.02.2022

11:41

0

Naši psi su nepresušan izvor zabave, ali ponekad umeju da se ponašaju čudno

Da li znate zašto vaš pas spava sklupčan, a nije stvar u tome da mu je tako najudobnije?
edvinas-bruzas-QV8xurqnXTs-unsplash - Copyright Unsplash

Za pse često kažemo da su najbolji čovekovi prijatelji, jer nam svojim neobičnim i razigranim ponašanjem pružaju mnogo smeha i veselja. Ipak, ponekad i oni mogu da budu i pomalo čudni – kao kad nagnu glavu dok im pričamo, namiguju nam ili iz čista mira počnu da se valjaju u travi.

Ima i onih urođenih psećih navika i ponašanja za koja stručnjaci danas imaju i naučna objašnjenja. Primetili ste sigurno da se psi uvek sklupčaju u klupko pre nego što će da spavaju.

Ako mislite da to rade samo zbog udobnosti, niste u pravu.

Pixabay
 

Naime, dr Margaret Gruen, docent bihevioralne medicine na Veterinarskom fakultetu Iniverziteta NC Stejt, kaže da to posledica evolucije pasa.

- Kad psi spavaju u divljini, posebno tamo gde je jako hladno, oni će iskopati gnezdo u zemlji i sklupčaće se u njemu. Telo sklupčano u loptu omogućava im da bolje zadrže toplinu. Takođe, ovaj položaj štiti njihove najranjivije organe od potencijalnih opasnosti - pojašnjava dr Gruen. Da, vaš pas se tako sklupčao da bi mogao da zaštiti svoje unutarašnje organe.

Naravno, ljudima to zvuči čudno, jer znaju da njihovom ljubimcu ne preti nikakva opasnost, ali sa stanovišta pasa, to je vrlo razumna taktika koju su nasledili od predaka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike