Sve više influensera klonira svoje ljubimce, i to iz bizarnog razloga

23.01.2022

09:31

0

Instagram influenseri kloniraju svoje pse i mačke kako bi profili njihovih kućnih ljubimaca ostali relevantni čak i nakon što životinja umre

Sve više influensera klonira svoje ljubimce, i to iz bizarnog razloga
46816272_307491503439059_7522160804034831187_n - Copyright Printscreen: Instagram/ ipartywithbrucewayne

Svet „petfluensera“ sve je popularniji na društvenim mrežama poput Instagrama jer fotografije i video-snimke slatkih životinja generalno privlače ogroman broj sledbenika. Međutim, u naizgled fantastičnom preokretu događaja, influenseri koji vode popularne profile kućnih ljubimaca sada stvaraju njihove genetske duplikate.

A za neke je okidač za kloniranje kućnih ljubimaca još bizarniji. Naime, neki influenseri žele sebi da omoguće da i dalje izbacuju sadržaj na Instagram račune svojih ljubimaca nakon što oni umru. Iako bi ovaj koncept kloniranja kućnih ljubimaca mogao zvučati kao nešto iz naučnofantastičnog filma iz osamdesetih, ipak je posredi stvarnost.

Zahvaljujući kompanijama kao što je „ViaGen“ sa sedištem u Teksasu, proces je dostupan svima koji mogu da izdvoje desetak hiljada dolara. „ViaGen“ koristi tehnologiju koja koristi ćelije izvornog kućnog ljubimca za stvaranje embriona, koji se zatim prenosi na surogat.

– Neko bi mogao klonirati svog ljubimca i zameniti original. Svet ne mora znati. Možda nikada neće saznati  – rekla je Melin Rodrigez, voditeljia usluga za klijente u „ViaGenu“, prenosi The Sun.

Kloniranje je izazvalo ozbiljnu etičku zabrinutost

Zapravo, kloniranje kućnih ljubimaca je češće nego što se misli. Nekoliko naloga na Instagramu otvoreno objavljuje fotografije svojih kloniranih ljubimaca, uključujući @ipartywithbrucewayne i @clash_of_the_clones.

Instagram stranica @wander_with_willow, koja ima više od 138.000 pratioca, još je jedan popularan nalog koji prikazuje kloniranog psa po imenu Phoenix. Izvorno, profil, koji vodi 29-godišnja Udvar-Hazy, prikazuje život psa po imenu Willow. Međutim, Willow je preminula nakon što ju je udario automobil, što je Udvar-Hazy dovelo do odluke da klonira svog psa.

– Dosta me ljudi kritikuje zbog kloniranja. Kažu da imam psa zombija ili me zovu ludo bogatom devojkom. U početku mi je jako smetalo – rekla je i dodala da je imala posebnu vezu s Willow koja joj je bila muza.

Dok je za Udvar-Hazy tuga bila primarna motivacija za kloniranje Willow, za druge influensere to bi moglo biti više podstaknuto finansijskim motivima.

– Ako neko živi od svog ljubimca, a onda odjednom njegov ljubimac nestane, šta će učiniti? – pita se Rodrigez i dodaje da je, nakon što je iznela tu misao na konferenciji petfluensera, „ViaGen“ dobio nekoliko klijenata koji su započeli proces očuvanja ćelija svog ljubimca.

Praksa kloniranja kućnih ljubimaca izazvala je ozbiljnu etičku zabrinutost oko okrutnosti prema životinjama, čini se da mnogi ovaj proces smatraju suvišnim i dekadentnim s obzirom na to da 6,3 miliona životinja svake godine završi u američkim skloništima.

Ipak, uprkos kontroverzama i kritikama, čini se da sve više petfluensera ide ovim putem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike