Velika dilema: Da li je li seks s bivšim dobra ideja? Kako vi to vidite? (ANKETA)

25.11.2022

19:31

0

Autor: Z. A.

Seks s bivšim mogao bi zapravo biti opasna ideja

Velika dilema: Da li je li seks s bivšim dobra ideja? Kako vi to vidite? (ANKETA)
Scena iz filma 50 niijansi sive - Copyright Film "50 nijansi sive"/Profimedia

Da su bili dobri, ne bi bili bivši, poznata je uzrečica s kojom će se složiti mnoge od nas. Međutim, ponekad skliznemo u primamljivi svet poznatog, skinemo katanac sa svog srca i upustimo se u avanturu s bivšim…

Bivše bismo mogli svrstati u dve kategorije: oni koje blokiramo na društvenim mrežama i okrećemo glavu kad ih sretnemo na ulici, i one s kojima, s vremena na vrime, razmenimo strastvenu poruku u sitne jutarnje sate.

Odnos s drugom kategorijom bivših poprilično je opasan teren u kojem se nameće jedno diskutabilno pitanje: Da li je seks s bivšim partnerom dobra ideja?

Pre nego što se odlučimo na seks s bivšim, trebalo bi da sami sebi postavimo nekoliko pitanja.

Pexels
 

Usamljenost ili žudnja

Postoji li nada da će seks rezultirati obnovom odnosa koji je davno osuđen na propast? Jesmo li usamljeni i žudimo li za fizičkim dodirom? Pokušavamo li naći utehu u osobi koja nas je povredila?

Seks s bivšim je proverena aktivnost u kojoj nema stida i iznenađenja

Bez obzira na to koja je naša motivacija, treba da budemo sigurni da seks s bivšim patnerom neće biti mazohistički poduhvat već prijatna avantura koja će podići naše samopouzdanje i pružiti nam seksualno zadovoljstvo.

Ronda Ričards Smit, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za veze, ističe kako ne bi sami sebe trebalo da osuđujemo ako se pojavi želja za seksom s bivšim partnerom. Mnogi od nas su vezani za bivše, ali u tom odnosu treba da budemo jako oprezni.

Pre nego što pristanete ponovo da delite svoje telo s tom osobom, zastanite i razmislite o tome. Veza je prekinuta s razlogom, pa zašto razmišljati o povratku seksu? Seks s bivšim je zanimljiv i uzbudljiv, ali imajte na umu da ponekad može biti opasan, kaže Smit.

U toj je situaciji najvažnije da oboje imate isti ciljeve. Postoje primeri, govori Smitova, kada su bivši partneri imali zajedničke fantazije o ponovnom pokretanju ljubavne veze, pa je seks bio najbolja opcija. S druge strane, neki su pojedinci godinama ostali zaglavljeni u ličnom uverenju da je drugoj osobi stalo – a u stvarnosti to nije bilo tako.

Profimedia
 

Zašto se vraćamo bivšima?

Svako od nas voli avanturu na poznatom terenu. Seks s bivšim je proverena aktivnost u kojoj nema stida i iznenađenja. Odlična je uteha kad se osećamo usamljenim, a i znamo da će seks biti izvrstan jer poznajemo preferencije, telo i navike bivšeg partnera. Koliko god nove seksualne avanture bile zanimljive i uzbudljive, mnoge od nas će više uživati u već proverenom zadovoljstvu koje će bivši uneti u naš život.

Posebno je opasno upustiti se u seksaulne odnose s bivšim ako prema njemu gajimo osećanja. Obično mislimo kako nas ista osoba ne može povrediti dva puta, ali to je daleko od istine. Još jedna opasnost koju ističe Smitova jeste barijera između sadašnjosti u kojoj ste nezadovoljni i potencijalnog odnosa koji vas možda čeka iza ugla.

Pixabay
 

Jedan od problema seksa s bivšom je taj što bivši partner ima svoje mesto u vašem životu. Dakle, ako se upuštate u seks s tom osobom, to odlaže mogućnost traženja partnera koji bi vas mogli zadovoljiti u svim područjima, kaže Smitova. 

Zamislite da svakog vikenda odlazite u grad i pokušavate da pronađeet osobu s kojoj biste mogli deliti svoj život, a putem do kuće zalutate u krevet svog bivšeg partnera. To stvara emotivnu barijeru između vas i mogućnosti kompletne ljubavi kakvoj težite i kakvu zaslužujete.

 

Bonus video:

 

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike