Nakon dobrog seksa neki muškarci odmah utonu u san – a evo zašto

01.09.2022

19:52

0

Autor: Z. A.

I uopšte nema veze sa njegovim emocijama za vas

Nakon dobrog seksa neki muškarci odmah utonu u san – a evo zašto
Muškarac spava - Copyright Profimedia

Napor tokom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa.

Hemikalije u muškarčevom telu menjaju se nakon orgazma. Oslobađa se biohemijski prolaktin, fizički menja njegovo telo i čini ga umornim – objašnjava Dejvid Makenzi, seksualni terapeut iz Vankuvera u Kanadi.

Dodatno pojašnjenje imaju lijekari Mark Lejner i Bili Goldberg, autori knjige Zašto muškarci zaspu nakon seksa?

Profimedia
 

- Smatra se da napor tijekom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa - kažu.

Stručnjaci dodaju kako postoji malo dokaza zašto su momci skloniji spavanju nakon seksa, ali zna se da nakon orgazma u telu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminobuterna kiselina (GABA) i endorfin, te stvaraju osećaj pospanosti, prenosi Reader's Digest.

Kažu kako postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima seksa po kojima je spajanje muškog i ženskog tela sveta radnja koja povećava svest usmeravanjem energije i podizanjem parova na nov nivo.

Seks i orgazam su vrhunac duhovne svesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je spoljniji jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutrašnja eksplozija energije, pa žena ne doživljavaja njen gubitak i u stanju je da se grli i satima priča nakon seksa.

S tom teorijom se donekle slaže i Lauri Betito, psihološkinja iz Montreala specijalizovana za seksualnost.

– Žene vole da obrade svoja iskustva nakon seksa, a time i imaju želju za razgovorom. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, biće još manje nakon vođenja ljubavi – kaže.

Inače, seksualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno deluje na vezu.

Profimedia
 

Evo kako povećati mogućnost maženja nakon seksa:

Ljubav vodite pre obroka - doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.

Budite intimni uveče, pre omiljene emisije.

Izbegavajte seks jako kasno uveče jer ćete oboje verovatno odmah zaspati.

Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on pet minuta - najbolje je da se nađu negde u sredini, pa da odvoje 15 minuta za maženje. Taj dogovor može biti vrlo simpatičan.

- Oboje, i muškarci i žene se obično osećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon seksa. Ne zaspe uvek svi muškarci, neki znaju ostati budni i uživati u druženju i razgovoru s partnerkom. Ponekad je žena ta koja odmah nakon seksa zaspi - dodaje psiholog Rodžer R. Hok.

Profimedia
 

Zapamtite, to što partner ili partnerka utone u san odmah nakon seksa ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner/partnerka oseća prijatno u vezi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike