Pet mitova o seksu koje, što pre, treba da zaboravite

19.06.2022

18:59

0

Iako se o seksu danas priča mnogo otvorenije i dalje vladaju predrasude i stereotipi

Pet mitova o seksu koje, što pre, treba da zaboravite
Seks - Copyright Profimedia

Seks je dugo vremena bio prava tabu tema i o njemu se nije govorilo maltene ni u užim krugovima, a kamoli javno i naglas. Vremena su se, srećom, promenila, pa je seks česta tema mnogih knjiga, tekstova, ali i tribina.

Međutim, sve ovo ne znači da smo se oslobodili svih predrasuda i stereotipa u vezi sa ovom temom. Na njima je još uvek potrebno podosta raditi, a razgovor o tome je najveći i najvažniji korak.

Isto tako, još uvek vladaju mnogi mitovi u vezi sa ovim delikatnim područjem i neke od njih bi pod hitno trebalo da zaboravite. Predstavljamo vam pet najopasnijih.

Gubljenje nevinosti

Nevinost je trenutno stanje i označava da osoba koja je ima, zapravo, još uvek nije počela da biva seksualno aktivna. Međutim, kada izgubimo nevinost, to ne znači da gubimo deo sebe. Naprotiv, gubljenjem nevinosti dobijamo novo iskustvo, stičemo nova znanja, ali i veštine i učimo nove oblike komunikacije i interakcije. Takođe, upoznajemo sebe i osobu sa kojom smo u vezi.

Dakle, nema potrebe da gubljenje nevinosti posmatrate kao gubitak dela sebe i "čistote".

Profimedia
 

Seks tokom ciklusa je prirodna kontracepcija

Čak ni u toku ciklusa nije preporučljivo imati nezaštićene odnose, jer čak ni tada nismo sigurni od neželjene trudnoće. Iako je rizik da žena, tokom ciklusa, zatrudni veoma nizak, mnoge osobe, čak i tokom tih dana, mogu imati ovulaciju. Sperma, kao što je poznato, u jajovodima može da ostane i po nekoliko dana, ipak postoji rizik da dođe do neželjene trudnoće.

Korišćenjem kondoma, ne samo da se štitite od neželjene trudnoće, već se štitite i od polno prenosivih bolesti, pogotovoto tokom trajanja ciklusa.

Profimedia
 

Masturbacija je loša za zdravlje

Iako bi većina ljudi do sada već trebalo da zna da je ovo zaista samo mit, postoji potreba da se o tome govori. Mastrubacija je potpuno zdrava i štaviše, odlična je za imunitet i raspoloženje. Uči nas kako da se odnosimo prema sopstvenom telu, kako da ga osluškujemo i bolje razumemo.

Pexels
 

Postoji samo vaginalni orgazam

Nažalost, mnogi još uvek misle da je ovo jedini orgazam koji postoji. Iako je nekim ženama lako da ga postignu i vole ga, druge će do vrhunca, ipak, pre doći stimulacijom klitorisa. Svako telo i osoba su individue za sebe i samo od nas samih zavisi šta nam više prija.

Profimedia
 

Seks loše utiče na sportske rezultate

Vrhunskim sportistima i sportistkinjama je seks, pre važnih događaja i izazova, bio zabranjivan, međutim, nauka ni dan danas nije pronašla vezu između seksa i lošijih sportskih rezultata. Štaviše, ukoliko je osoba pod velikim stresom, seks može da joj pomogne da se opusti i odmori. Međutim, nekima napetost u tom periodu izaziva blokadu, pa ni nemaju potrebu za seksom tokom tih dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike