Mitovi i istine: Šta vam se može desiti ako ste bez seksa duže vreme?

12.06.2022

18:21

0

Autor: D. R.

Nizak seksualni nagon može biti problem ako počne da utiče na vaše mentalno zdravlje

Mitovi i istine: Šta vam se može desiti ako ste bez seksa duže vreme?
Žena leži na krevetu - Copyright Pexels

Nedostatak seksualnog obrazovanja može biti krivac za nekoliko mitova koji se vrte oko seksa.

Postoje faze kada je seksualni život stavljen na čekanje i to je sasvim normalno. Neki od najčešćih razloga su raskid, porođaj, umor… Postoji puno razloga za dobrovoljnu i nevoljnu apstinenciju. 

Sa još jednom godinom koja je u velikoj meri kontrolisana pandemijom i njenim posledicama, intimnost i seksualne aktivnosti možda su se malo poremetile.

Međutim, ovo ne bi trebalo da vas navede na pretpostavku da će izostanak seksa na neko vreme štetiti vašim budućem seksualnom životu.

Slede mitovi u koje ljudi često veruju, a tiču se nedostatka seksualnog života.

Ponovna pojava himena

Veruje se da dugotrajni izostanak seksa može uzrokovati ponovnu pojavu himena. Međutim, to je potpuno netačno. 

- Ako se osećate kao da vam je vagina čvršća nakon što neko vreme niste imali seks, to pre može biti povezano s napetošću ili nedostatkom uzbuđenja. Ako ste nervozni zbog povratka u te vode, dajte sebi vremena, upotrebite lubrikant i pričekajte dok vam nivo uzbuđenja ne bude dovoljno visok pre nego što krenete u akciju - kaže seksološkinja dr Džesika O'Reili.

Pexels
 

Niži libido

Takođe se veruje da dugotrajno odsustvo seksa može rezultirati niskim libidom, ali ako ste u vezi, svoje želje i potrebe morate reći svom partneru. Nizak seksualni nagon je normalan i normalno je da se seksualni nagon menja tokom vašeg života. Takođe, normalno je biti i aseksualan.

U hiperseksualnom svetu, mnogi ljudi se osećaju izostavljeno ili se čak stide toga jer dugo ni sa kim nisu vodili ljubav. Međutim, nije bitan sam seks, već neka vam bude prioritet onaj koji je prijatan i siguran - to je ono što bi trebalo da bude važno.

Fiziološki efekti

Redovan seks može rezultirati određenim zdravstvenim dobrobitima, uključujući poboljšanu funkciju imunološkog sistema, smanjen krvni pritisak, niži nivo stresa i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ali te stvari se mogu postići i alternativnim opcijama poput specifičnih dijeta i vežbanja.

Mentalno zdravlje

Nizak seksualni nagon može biti problem ako on utiče na vaše mentalno zdravlje. Ako ste zabrinuti zbog svog slabog seksualnog nagona i to vam uzrokuje neku vrstu nelagode, onda je to nešto zbog čega treba da se zabrinete jer vas to čini nesrećnima.

Profimedia
 

Za žene koje imaju polni odnos nakon dugo vremena, anksioznost može igrati ključnu ulogu. Naime, uobičajeno je da se žene žale na bolan seks nakon što ponovno krenu da imaju odnose. Zato uvek praktikujte predigru pre seksa, što će vam pomoći da se opustite.

Suvoća vagine

Istina je da nedostatak seksualne stimulacije uzrokuje pad prirodne vlažnosti u vagini. Stoga se ženama savetuje korištenje lubrikanata ako odluče da vode ljubav nakon dužeg vremena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike