Istraživanje pokazalo: Lepe žene su opasne po zdravlje muškaraca

17.05.2022

11:33

0

Ispitana su 84 studenta i to tako što su pojedinačno i u odvojenim sobama rešavali sudoku u prisustvu dve nepoznate osobe - muškarca i fizički privlačne žene

Istraživanje pokazalo: Lepe žene su opasne po zdravlje muškaraca
Znaci Zodijaka u avanturama - Copyright Profimedia

Muškarci vole da provode vreme u društvu lepih žena, međutim, ako je suditi po istraživanju Univerziteta u Valensiji, to za njih nikako nije dobro. Naime, rezultat je pokazao da je samo pet minuta koje oni provedu u društvu lepe žene, dovoljno da se kod njih poveća nivo kortizola.

Ukoliko bi se muškarac našao u društvu žene koja je "van njihove lige", taj efekat bi navodno bio pojačan.

Kada se osoba nađe pod fizičkim ili psihičkim stresom, nadbubrežna žlezda proizvodi hormon kortizol, a on se dovodi u direktnu vezu sa srčanim i brojnim drugim oboljenjima.

Profimedia
 

Kada je reč o samom istraživanju, ispitana su 84 studenta i to tako što su pojedinačno i u odvojenim sobama, rešavali sudoku zagonetku. U sobi su bile i dve nepoznate osobe. Jedan muškarac i jedna fizički privlačna žena.

U momentu kada bi žena napustila sobu, ostala bi dva muškarca da sede zajedno i nivo stresa kod ispitanika nije porastao. Međutim, u trenutku kada bi ispitanik u sobi ostao samo sa ženom, njegov nivo kortizola bi porastao.

- U ovoj studiji smo krenuli od pretpostavke da većina muškarca, u društvu lepe žene, ima osećaj kao da je to idealna prilika za udvaranje. I dok će neki muškarci izbegavati lepe žene vodeći se uverenjem da su one "van njihove lige", većina muškaraca će zapravo imati određenu hormonsku reakciju -  pojašnjava se u studiji.

Profimedia
 

Studija je pokazala da se nivo kortizola kod muškaraca povećava nakon samo pet minuta kratkog socijalnog kontakta sa mladom, privlačnom ženom.

Kortizol u malim dozama može da ima pozitivan efekat, ali hronično povišen kortizol pogoršava određena zdravstvena stanja, kao što su srčane bolesti, dijabetes, hipertenzija i impotencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike