Šest znakova da finansije prave veliki problem u vašem ljubavnom odnosu

16.04.2022

18:22

0

Vaš partner i vi treba da definišete odnos prema novcu i ne dopustite da vas kontroliše, na taj način vaša veza ima dobar temelj da bude uspeša i zdrava

Šest znakova da finansije prave veliki problem u vašem ljubavnom odnosu
pexels-mikhail-nilov-6964102 - Copyright Pexels

Nije neka romantična tema, ali je ipak važna ukoliko želite čvrstu i skladnu vezu. U prilog tome govori i činjenica da se oko dve trećine bračnih parova redovno raspravlja oko novca, bez obzira na njihovo materijalno stanje.

Često se može čuti: „Nemamo dovoljno novca… Na šta se potrošilo pola plate, a nije ni počeo mesec... Ja sam taj/ta koji zarađuje više, tako da imam i veća prava/mogu da radim sa svojim novcem šta hoću… Ne umeš da raspolažeš novcem… Bolje da smo štedeli za kola nego za letovanje… Šta će ti još jedan par cipela…Ovu policu sam ja kupila…“.

Stručnjaci smatraju da zajednički račun i zajedničko raspolaganje svim finansijama učvršćuju osećaj zajedništva i bliskosti u vezi i braku. Takav način funkcionisanja znači poverenje, otvorenu komunikaciju i zajedničko donošenje odluka.

Pixabay
 

Prihvata se da neko možda više zarađuje, ali da je dobrobit zajednice iznad pojedinačne dobrobiti. Ako je jedan od osnovnih stubova ljubavi poverenje onda je ovo dobar primer za to.

Novac će nas usrećiti jedino ako imamo kontrolu nad njim, pa je tako i u vezi. Iako nam svima treba, novac lako može postati kamen spoticaja. 

Pred vama je šest crvenih zastavica na koje treba da obratite pažnju:

1. Poredite se sa drugima

Lako je porediti se s drugima - imam li novaca kao oni? Kakva je njihova kuća? Pohađaju li njihova deca u privatne škole? Kada svoj odnos upoređujete s drugima, uvek ćete se na kraju osećati razočarano. Istina je da smo svi u različitim pozicijama, nismo svi imali iste prilike u životu.

2. Ne govorite o novcu

Ovo je jedna od najvažnijih tema u odnosu, svakako bi trebalo da definišete ko kako razmišlja o njemu. Hoćete li imati zajednički tekući i štedni račun? Imate li kredite? Hoćete li štedeti i koliko ćete trošiti na zabavu, sve su to pitanja oko kojih bi trebalo da se dogovorite u vezi.

Profimeda
 

3. Imate tajne oko novaca

Mnogi parovi kažu da skrivaju svoje potrošačke navike od partnera. Ovo na neki način stvara osećaj izdaje. Ali, zato je i ovde važna komunikacija, najbolje je iskreno priznati ko koliko troši i na šta, bez međusobnog osuđivanja.

4. Odvajate novac i delite račune

Brak je partnerstvo, što znači da bi obe strane trebalo da budu uključene u finansije. Ne koristite novac kao moć, već zajedno napravite kućni budžet. Oboje imate svoje snove i planove, a ovaj način omogućiće vam lakše ostvarenje želja.

5. Imate različite finansijske prioritete

Idealna je situacija kad su oboje odgovorni s novcem, tako da jedan ne mora da pazi na ono što drugi troši. Svako ima svoje obaveze, ali ako jedan troši previše na zabavu, a drugi štedi, to su različiti finansijski prioriteti, što znači da je potrebno sve to uskladiti.

Unsplash
 

6. Krijete da imate mnogo dugova

Novac je dobar sluga, ali loš gospodar. Ako krijete svoje dugove od partnera, to znači da treba da porazgovarate o tome, jer ova situacija ne vodi ka dobrome. To je kao da lažete, stoga je jedina ispravna opcija priznati sve i zajednički rešiti situaciju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike