Muškarci imaju više koristi od braka nego žene: Studija pokazala da su one srećnije kada su same

22.02.2022

15:38

0

Žene su preopterećene jer provode više vremena u kući od muškaraca

Muškarci imaju više koristi od braka nego žene: Studija pokazala da su one srećnije kada su same
Venčanje - Copyright Pixabay

Supanjem u brak i muškarac i žena otvaraju novo poglavlje svoj života.

Brak zahteva odgovornost, ali i kompromis.

Često se vodi polemika oko obaveza koje imaju muškarci i žene u braku i često se raspravlja o tome ko se u braku više daje.

Novi podaci pokazuju da muškarci od bračnog života, imaju više koristi od žena.

Sigurno ste do sada čuli rečenice poput: - Nijedna žena nije potpuna ako ne postane majka -, - Morate da pronađete partnera, inače nećete biti srećni -... Ove i slične fraze su čuli, kako predstavnici starijih generacija, tako i oni mlađih, za koje se pretpostavlja da su uklonili stereotipe iz prošlosti. Rezultat je da je čak i žena koja bi inače bila zadovoljna svojim "single" statusom ispunjena anksioznošću i krivicom.

Profimedia
 

Ali, postoji li starosna granica prema kojoj bi "trebalo" biti u braku i imati decu? I, uopšte, da li su brak i deca jedini put do sreće?

Brak ozbiljno narušava zdravlje žena

Dr Vendi L. Patrik, u novom članku na popularnom sajtu za psihologiju "Psichology Today", odgovara da očigledno ima mnogo srećnih udatih žena (i mnogo srećnih oženjenih muškaraca). Ali skloni smo da zanemarimo činjenicu da postoji mnogo srećnih neoženjenih ljudi, bez obzira na pol. Da budemo precizni, Pol Dolan, stručnjak za bihevioralne nauke, veruje da su slobodne žene bez dece srećtnije od bilo koga drugog.

Profimedia
 

Dolan dodaje da brak više koristi muškarcima nego ženama, mentalnom i fizičkom zdravlju. Oženjeni muškarci usvajaju manje rizičan, zdraviji način života i postaju efikasniji na poslu. Udate žene, sa druge strane, barem one srednjih godina, izložene su većem riziku od mentalnih i fizičkih poremećaja nego njihove neudate vršnjakinje.

Unsplash
 

Zašto to može da se dogodi?

- Imamo dokaze da su žene preopterećene jer su posvećene kućnim poslovima i provode više vremena u kući od muškaraca, a takođe su posvećene poslu i izožene emocionalnom teretu -  kaže Emili Grandi, profesorica na Univerzitetu u Eseku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike