Kosa vam je masna čim je osušite? Skuvajte joj čaj od nane ili primenite jedan od ovih pet super trikova

20.02.2021

15:20 >> 11:46

0

Autor: Z. A.

Važno je šta na kosu stavljate, ali i šta jedete

Kosa vam je masna čim je osušite? Skuvajte joj čaj od nane ili primenite jedan od ovih pet super trikova
Copyright Pexels/ Moose Photos

Mnogim ženama poznata je sledeća situacija: oprale ste kosu i nekoliko sati kasnije… kao da niste. A masna kosa ne izgleda baš lepo.

Ako jedva možete izdržati jedan dan nakon što ste oprali kosu a da vm opet ne bude slepljena uz teme glave, to možete izbeći uz nekoliko malih trikova! Naime, postoje stvari koje možete uraditi da bi vam se kosa sporije mastila, piše miss7.24sata.hr.

Evo kako da usporite mašćenje kose:

1. Adekvatno se hranite

Koliko vaša kosa izgleda zdravo i dobro, zavisi, kao i mnogo toga, od ishrane. Pogrešna ishrana takođe podstiče proizvodnju sebuma – i kosa se brže masti. Na primer, izbegavajte šećer i alkohol i pazite da jedete bazno (alkalno) povrće (poput spanaća, brokolija i komorača). Previše soli takođe masti kosu – pa izbegavajte čips i slično!

možda će vas i ovo zanimati

2. Koristite suvi šamponi ili bebi puder

Svi koji koriste suvi šampon mogu duže odlagati pranje kose. Naime, proizvodi koji su sada dostupni ne samo u obliku praha nego i, na primer, u obliku spreja ili pene, takoreći upijaju masnoću sa kose i daju joj novu svežinu i sjaj. Praktična nuspojava: suvi šampon takođe daje kosi veći volumen. Usput, stručnjaci savetuju da koristite bebi puder! On je čudesno sredstvo!

3. Primenite kiselo ispiranje kose

Kod kuće se krije mnogo praktičnih stvari koje se mogu pretvoriti u idealne kozmetičke proizvode. Jabukovo sirće takođe može da učini čuda za vašu kosu. Ovaj domaći lek može vam pomoći kod masne kose ili peruti. Jednostavno pomešajte kašiku-dve organskog jabukovog sirćeta s litrom vode i nakon pranja time isperete kosu i nežno umasirajte. Mešavina ne mora nužno da se ispira – to je potrebno jedino ako vam smeta miris. Takozvano kiselo ispiranje jabukovim sirćetom može se koristiti i nakon svakog pranja kose ako se ne želite potpuno odreći šampona. Sirće daje kosi lep sjaj.

4. Perite kosu čajem od nane

Redovno pranje kose takođe može pomoći da vam se kosa sporije masti. Sjajan domaći lek je, na primer, čaj od nane. Samo stavite nekoliko kesica čaja od nane u kipuću vodu i ostavite da se ohladi. Nakon pranja kose umasirajte čaj od nane u kosu. Nemojte ispirati.

Profimedia

5. Izbegavajte proizvode za stilizovanje kose

Nažalost, previše proizvoda za oblikovanje kose doprinosi tome da se naša kosa brže masti. Naime, ti proizvodi opterećuju kosu i uzrokuju da se sloj silikona s vremenom stvrdne – posebno ako upotrebljavate  pogrešne proizvode. Na primer, pripazite da ne koristite silikonski šampon i pokušajte da ne koristite previše sredstava za stilizovanje kose. Izbjegavajte penu, mus za volumen i slično – proizvodi za oblikovanje kose opterećuju kosu pa masna kosa izgleda još masnije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike