Borba s gravitacijom nije laka: Trikovi uz koje će vam grudi ostati zdrave i na visokoj poziciji

19.03.2021

12:50 >> 10:32

0

Autor: Z. A.

Stručnjaci ističu da se zdravim navikama spuštanje grudi može odložiti i ublažiti

Borba s gravitacijom nije laka: Trikovi uz koje će vam grudi ostati zdrave i na visokoj poziciji
Copyright Pexels/ Elly Fairytale

Veličina grudi, kao i brzina kojom će krenuti nadole u velikoj meri su određene genetikom. Po pravilu, veće grudi će se i pre opustiti od manjih. Prosečne grudi teže od jedan do dva kilograma, a kod većih grudi od mladosti do starije dobi bradavice se u proseku spuste za 11 centimetara. Ipak, stručnjaci ističu da se zdravim navikama spuštanje grudi može odložiti, ali i ublažiti.

Grudnjak treba nositi, ali ne više od 12 sati na dan, a da bi grudi ostale visoko i čvrste, nužno je vežbati grudne mišiće, održavati kilažu, masirati grudi i hraniti se zdravo.

Mišići koji ih drže

Podizanje tegova, sklekovi i vežbe izdržaja najbolji su trening za grudne mišiće, čiji je zadatak pridržavanje grudi. S druge strane, preterivanje s određenim tipom vežbanja, poput trčanja, može narušiti izgled grudi. Poskakivanje, posebno većih grudi, najveći je problem jer rezultira istezanjem ligamenata i vezivnog tkiva. Zbog toga je nošenje čvrstog sportskog topa tokom vežbanja obavezno.

Mršavljenje i debljanje

Svaka promena u težini odražava se i na izgledu grudi, pa kod većine veličina grudi varira za jedan broj ako izgubite do sedam kilograma. Naglo debljanje kao i mršavljenje uzrokuje pucanje vezivnog tkiva, može rezultirati nastankom strija, pa je glavni krivac za obešene grudi. Stručnjaci savetuju postupno mršavljenje uz redovno vežbanje kako biste sprečili taj efekt.

možda će vas i ovo zanimati

Odabir grudnjaka

Prema brojnim studijama, oko 80 odsto žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka. Najčešća zamka je nošenje grudnjaka s premalim korpicama (zbog čega se grudnjak podiže preko grudi) ili s prevelikim, pa se grudnjak diže visoko na leđima. Nošenje grudnjaka je važno za potporu, ali stručnjaci ističu da bi ga trebalo nositi oko 12 sati na dan. Što su grudi veće, naramenice bi trebalo da budu šire.

Nega kože

Kao i na ostatku tela, koža na grudima zahteva svakodnevnu hidrataciju u obliku kreme. Lagana masaža desetak minuta kružnim pokretima pokrenuće cirkulaciju važnu u tom vezivnom tkivu i omogućiti veću elastičnost. Osim toga, takva masaža služi i kao samopregled koji je vrlo važan u ranom otkrivanju raka te održavanju zdravlja grudi.

Profimedia

Uticaj hormona

Estrogen je glavni ženski polni hormon koji utiče na izgled grudi. Prvenstveno, on uzrokuje rast grudi, ali i reguliše promene u njima tokom menstrualnog ciklusa. Svakog meseca pre menstruacije grudi rastu kao svojevrsna priprema tela na moguću trudnoću. Nakon menopauze, mlečne žlezde u grudima se suše, zbog čega one postaju mekše i to je proces na koji se jedino može uticati hormonskom terapijom, ističu stručnjaci.

Istina o dojenju

Dojenje se često smatra krivcem za obešene grudi, ali naučna istraživanja nisu pronašla dokaz za tu vezu. Pokazalo se da žene koje nisu dojile nemaju čvršće grudi od dojilja. Za obešenost je prvenstveno odgovorno ekstremno širenje i skupljanje mlečnih žlezda tokom trudnoće. Stručnjaci savetuju kako se tome može doskočiti održavanjem zdrave težine trudnice i postupnog debljanja i mršavljenja.

Zdrave navike za zdrave i lijepe grudi

Zdrava prehrana je važan saveznik protiv obešenih grudi, a posebno su važni vitamini A, E, D, kao i omega-3 masne kiseline, te unos oko 1,5 l vode na dan. Kako su grudi građene od kolagenskih vlakana, najveći neprijatelji njihovog izgleda jesu izlaganje UV zračenju i nikotinu, ističu stručnjaci. Tako je redovno nanošenje zaštitne kreme i prestanak pušenja važan korak u zaštiti lepih grudi.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike