Manikirke vam nikad neće reći: Ako volite gel lak, razmislićete još jednom kad čujete koliko je štetan i to ne samo što slabi nokte

08.12.2020

12:55 >> 11:52

0

Mnogo je ozbiljnije od oštećenih noktiju

Manikirke vam nikad neće reći: Ako volite gel lak, razmislićete još jednom kad čujete koliko je štetan i to ne samo što slabi nokte
Copyright Pixabay

Da li vam je ikada iko kada ste otišli na manikir rekao koliko gel lak može biti štetan? Poznate su vam samo njegove lepe i praktične strane – mirni ste skoro tri nedelje i vaše ruke izgledaju lepo i uredno.

Ipak, sem što je dugotrajan, lep i praktičan, ima i loše strane, koje su opasne kako za vaše nokte i ruke, tako i za ceo organizam.

Možda je najbolje da vas na samom početku šokiramo jer su se u svetu pojavile osobe koje su dobile rak kože na rukama od izloženosti zračenju UV lampi kojima se suši lak.

Poslednjih godina skočila je prodaja UV lampi, a posebno tokom pandemije kada su dame poželele same da sređuju svoje nokte bez da posećuju salone lepote i izlažu se riziku.

Izlaganje UV svetlu definitivno nije dobro za vas. Doktorka Hajdi Valdorf, direktorka laserske i kozmetičke dermatologije u Medicinskom centru Mount Sinai u Njujorku, objasnila je za jedan portal:

-Postoje dva prijavljena slučaja raka kože na ruci koji su povezani sa redovnom upotrebom UV lampe za nokte.

Studija koju je naručila kompanija za proizvodnju lakova za nokte Shellac opovrgla je rezultate te studije, ali dr Valdorf i dalje preporučuje preduzimanje mera predostrožnosti.
-Problem je u tome što je oštećenje koje izaziva UV zračenje kumulativno. Dakle, ako povremeno koristite UV lampe, to možda neće imati mnogo efekta odmah. Međutim, ako započnete s njima redovno u dvadesetim ili tridesetim godinama i nastavite, rizik će biti veći – kaže dr Valdorf, te preporučuje nanošenje vodootporne kreme za sunčanje pre nego što krenete na manikir.

Pexels/Cottonbro

-Međutim, imajte na umu da neće biti u potpunosti efikasan – deo postupka je čišćenje noktiju, a time i kože oko noktiju i prstiju. Ako moraju da uklone prethodni manikir sa gelom, prsti su natopljeni acetonom najmanje 10 minuta. Nijedan proizvod za zaštitu od sunca neće to izdržati – pojasnila je ona.

Možda vas zanima: Svi mažu nokte pastom za zube. U čemu je trik?

A kada smo već pomenuli skidanje gel-laka, da pomenemo kakva oštećenja izaziva. Potrebno je preko 10 minuta namakanja u aceton stopostotne koncentracije ili se svaki prst uvije u foliju. Zatim se gel struže nakon što omekša. Stanje vaših noktiju posle toga nije baš sjajno.  logično – nije dobro.

Sigurno ste primetili da su vaši nokti posle skidanja gel laka oslabljeni, bledi i ispucali.

Pexels/Kristina Paukshtite

A na to utiče i sam gel lak koji izuzetno isušuju nokat što ga vremenom čini lomljivim.

Barem nešto možete učiniti za svoje nokte i ruke, zato obavezno neprestano hidrirajte nokte i zanoktice uljem vitamina E dok na noktima imate gel. Da biste se zaštitili od efekta uklanjanja putem acetona, nakon skidanja laka namočite nokte u posudu sa vitaminom E ili kokosovim uljem za brzu rehidraciju.

Za kraj ne možemo da ne pomenemo da postoji mogućnost da se na manikiru ili pedikiru zarazite hepatitisom. Zato je važna dobra higijena salona u koje odlazite.

Saznaj više:

Da li ste isprobali sapunske obrve? Postižu se u četiri prosta koraka

Ovim potezom Kejti Peri je oduševila sve žene na svetu i zato joj skidamo kapu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Fashionista

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike