Šest načina da uspešno pripremite svoju kožu za leto

11.05.2021

11:15 >> 10:38

0

Ovog leta pokažite svoje telo sa samopouzdanjem!

Šest načina da uspešno pripremite svoju kožu za leto
Copyright Profimedia

Bliži nam se leto i vreme je da i našu kožu probudimo iz zimskog sna. Poznato je da ona u različita godišnja doba zahteva različitu negu, pa je sada pravi trenutak da spremni dočekate letnju sezonu.

Planiranje letnjeg odmora i eventualna kupovina novog kupaćeg kostima mentalno će vas pripremiti za leto, ali i vašoj koži treba priprema.

Za lepu, glatku kožu koju ćete jedva čekati da pokažete na plaži, treba malo truda i pripreme. A sve je to moguće s ovih šest jednostavnih saveta za pripremu kože za leto:

1. Zdrava i sjajna koža

Redovan piling može biti deo zdravog režima kože bez obzira na godišnje doba, osim u slučaju jače osetljivosti kože. Tada treba pripaziti s vrstom pilinga i učestalosti primene. Piling vam može pomoći u postizanju zdrave i sjajne glatke kože.

– Piling se mora pažljivo raditi. Cilj je odstraniti spoljašnji mrtvi sloj kože bez da se povredi sloj ispod površine – objašnjava dermatolog Doris Dej iz Njujorka.

Četke, rukavice za piling i obični pilinzi nude jednostavne načine za ravnanje grubih mesta na koži. Rotirajuće četke za čišćenje fizički uklanjaju mrtve ćelije kože.

Proizvodi koji hemijski ljušte kožu sadrže sastojke poput glikolne, salicilne ili polihidroksilne kiseline zbog kojih koža odbacuje stari, spoljašnji sloj kože.

2. Uklonite dlačice bez iritacije

Ako leto za vas znači odmor na plaži ili uz bazen, uklanjanje suvišnih dlačica će biti jedan od prvih izazova s kojima ćete se susresti. Nakon depilacije, pogotovo voskom, potrebno je kožu umiriti i nahraniti. Dajte koži malo vremena da se oporavi pre nego što krenete na plažu.

– Uvek savetujem klijentima da 48 sati posle depilacije ne idu na sunce. Folikuli su osetljivi na iritaciju, a koža može biti osetljiva zbog topline ili trenja lasera, depilacije voskom ili brijanja – savetuje Sindi Baršop, vlasnica privatne bolnice Completely Bare.

– Budući da većina žena depilaciju radi neposredno pre odmora, kako bi pomogli koži da se što pre nahrani i oporavi dobro je kožu namazati kremom za sunčanje bez ulja i potom je napuderisati bebi puderom bez talka – dodaje Baršop.

Da biste sprečili urastanje dlačica, treba izbegavati preusku odeću i koristiti proizvod posle depilacije koji sadrži glikolnu i salicilnu kiselinu, koje sprečavaju mrtve ćelije kože da uzrokuju crvene bubuljice.

Profimedia

3. Borite se protiv UV zračenja hranom

Sav posao koji ulažete u to da vaša koža dobro izgleda neće imati nikakav učinak ako je ne zaštitite od sunčevih zraka, koji su najjače tokom leta.

Prema istraživanjima, kuvani paradajz bogat je likopenom, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv negativnih učinaka UV zraka kao što su crvenilo, otekline i plihovi od opekotina.

Ako planirate da provodite mnogo vremena na otvorenom, u ishranu uvedite dosta sosa od paradajza ili supu (koja se može jesti topla i hladna), kao i drugo povrće koje će vam osigurati potrebnu količinu likopena.

4. Očistite telo od bubuljica i akni

Pristup lečenju akni na leđima, grudima i na drugim mestima na telu jednak je lečenju akni na licu.

– Redovan piling, bez diranja i kopanja po aknama, te tretiranje kože efikasnim kremama – kaže Dej i dodaje kako je to jedini uspešan način rešavanja problema s aknama.

Pranje proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože. Proizvodi na bazi benzoil peroksida takođe može pomoći prodiranjem u kožu i ubijanjem bakterija koje uzrokuju akne.

5. Uspešno prikrijte celulit

Prvo, dobre vesti – neki proizvodi mogu izgladiti neželjeni izgled celulita. A sada loše – nećete se zauvek rešiti celulita.

Učinak zaglađivanja i toniranja, poput mnogih dobrih stvari u životu, je prolazan. Ipak, korišćenje tonirajućeg losiona koji će pomoći u prikrivanju celulita pomoći će da bolje izgledate i da se bolje osećate. Koža će izgledati zategnuto i preplanulo, što će prikriti i rupice od celulita.

– Proizvodi koji sadrže kofein i teofilin privremeno dehidriraju masne ćelije. Međutim, ako se dugoročno želite rešiti celulita treba da idete na masaže, da vežbate i prilagodite ishranu – objašnjava ona.

6. Počastite svoja stopala dobrom negom

Ako ste celu zimu nosili čizme, stopalima bi verovatno mogao koristiti osvežavajući tretman pre nego se prebacite na japanke i otvorene sandale.

Započnite svoj program salonskim pedikirom, ili ako vam nedostaje vremena, možete primeniti savet doktorke Dej kako omekšati stopala dok spavate.

Prvo je potrebno ukloniti deblju kožu turpijom za stopala. Zatim naneti bogatu omekšavajuću kremu ili mast, te zamotati stopala plastičnom folijom i pamučnim čarapama, piše Everyday Health.

S ovim treba prespavati noć, te postupak primenjivati dok ne postignete glatku kožu. Kad ste postigli izgled stopala koji vam se sviđa dobro je jednom nedeljno primeniti ovaj tretman kako bi vam stopala ostala glatka i nahranjena.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike