Žive kraće, ali su duže mladi: Zašto muškarci stare sporije od žena?

11.06.2021

16:20 >> 17:31

0

Autor: K. Obradović

Za to postoji najmanje pet razloga

Žive kraće, ali su duže mladi: Zašto muškarci stare sporije od žena?
Profimedia

Kao da nije dovoljno što im zavidimo jer se samo istuširaju, obuku i spremni su za novi dan, pa čak i svečanu priliku, nego je nauka dokazala da muškarci mnogo sporije stare.

Žene teže podnose stres, posebno onaj povezan sa poslom, a osim toga imaju i 25 odsto deblju kožu.

Činjenica je da žene žive duže od muškaraca, ali brže i stare. Razlozi za to su brojni, a pored stresa i deblje kože, tu su trudnoća, ali i menopauza.

U nastavku saznajte zašto muškarci uspevaju duže da ostanu mlađi.

1. Žene više pate od stresa nego muškarci

Žene su sklonije mentalnim slomovima, a posebno ako su oni povezani s poslom, prema dr Judith Mohring. Osim toga, hormonska razlika je ono što sve objašnjava. Fluktuacije hormona povezane su s depresijom. Štaviše, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce. Stalni stres neizbežno vodi ranijem starenju.

2. Žene koje su rodile brže stare

Studija sprovedena na Univerzitetu George Mason otkrila je da zbog trudnoće izgledate 11 godina starije. Stvar je u tome da žene koje su rodile imaju kraće telomere (završetak eukariotskog hromozoma) od onih koje nikada nisu imale dete. Što su vaši telomeri kraći, to izgledate starije. Osim toga, stres tokom trudnoće nije retkost, što takođe ubrzava proces starenja.

Profimedia

3. Muška koža je deblja

Prema dermatolozima, muška koža je 25 odsto deblja od ženske. Postotak se može razlikovati od osobe do osobe, ali opšti podatak ostaje isti. Međutim, iako muškarci imaju manje bora na licu, one su tamo dublje od ženskih.

4. Nivoi testosterona su različiti

Estrogen je odgovoran za mladoliko žensko lice dok je testosteron hormon koji je tipičan za muškarce. Visok nivo testosterona usporava starenje. Iako estrogen služi i kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zato će žene prve dobiti bore.

5. Menopauza takođe utiče na starenje

Gubitak hormona tokom menopauze ubrzava proces starenja. Kad žene prođu kroz menopauzu, njihova tela prestaju da proizvode onoliku količinu kolagena kao nekada. To uzrokuje gubitak elastičnosti kože, piše Bright Side.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti