Lepota iz frižidera: Istine i zablude o tome kako pojedine namirnice utiču na našu kožu

29.06.2021

10:40 >> 09:39

0

Izreka da lepota dolazi iznutra ovog puta ima bukvalno značenje. Za lepotu vaše kože presudno je koju hranu konzumirate

Lepota iz frižidera: Istine i zablude o tome kako pojedine namirnice utiču na našu kožu
Copyright Pexels

Svaka žena želi da izgleda lepo i sveže. Neke od nas koriste različite preparate koji se mogu pronaći u drogerijama i apotekama, a neke žele isključivo kozmetiku koju naprave u sopstvenoj režiji od namirnica koje već imamo kod kuće.

Kako ne biste pogrešile u nameni određenih namirnica, mi smo za
vas izdvojili nekoliko njih koje su u jednu svrhu mogu biti korisne, ali nekom od naših organa mogu i zasmetati.

Postoje namirnice koje dokazano poboljšavaju izgled i zdravlje kože ili kose, ali mnoge druge mogu da imaju suprotan efekat. Sa toliko glasina o hrani i piću i sami ste zbunjeni koje savete da sledite kako biste pomogli svom telu. Otkrijte šta je to što unosimo u svoj organizam dobro, a šta previše dobro da bi bilo
istina.

Mlečni proizvodi

Verovatno najveća debata koja se vodi oko hrane i kože, jeste u vezi sa mlečnim
proizvodima i njihovom uticaju na akne. Ako izbacite mlečne proizvode iz prehrane, eliminisaćete važne hranljive sastojke, uključujući kalcijum i vitamin D, koji su našem organizmu neophodni. Recimo, postoje neka istraživanja koja podržavaju ideju da obrano mleko sa niskim sadržajem masti može pogoršati probleme sa aknama.

Pexels

Međutim, grčki jogurt bogat je probioticima koji mogu da smanje proces upaljenosti kože aknama i smire crvenilo. On sadrži mlečne kiseline koje hidriraju vašu kožu. Takođe, ako redovno konzumirate ovaj jogurt, vi ćete pomoći i svojoj kosi da bude bujnija. Ukoliko je vaša kosa suva i beživotna slobodno ga nanesite direktno na kosu i ostavite nekoliko minuta da deluje kao maska.

Pića

Sa vodom za piće nikada ne možete da pogrešite, ali druge vrste tečnosti mogu negativno uticati na vašu kožu, ali i zdravlje generalno. Pića sa visokim sadržajem šećera poput gaziranih, energetskih napitaka i zaslađenih čajeva mogu poremetiti stvaranje kolagena, vezivnog tkiva koje koži daje strukturu i održava je čvrstom. Alkoholna pića su takođe problematična. Diuretski efekat alkohola lako može da dovede do dehidratacije kože.

S druge strane, postoje gutljaji koji mogu koristiti koži, uključujući alkoholna pića poput crvenog vina. Resveratrol koji se nalazi u crvenom vinu je moćan antioksidans, a najviše ga ima u opni grožđa. Takođe, resveratrol se dodaje određenim proizvodima za negu kože.

Pexels

Važno je napomenuti da više nije bolje kada je vino u pitanju, prekomerne količine mogu doneti više štete nego koristi. Ako odlučite da pijete alkohol, crveno vino je najmanje štetno za vašu kožu, ali ne zaboravite da u većim količinama dovodi do prebojenosti zuba. Za optimalno zdravlje kože pijte puno vode i razumne porcije crvenog vina ukoliko poželite ponekad da pijete alkohol.

Za kafu ćemo često pročitati da je dobra za kožu. Kafa sama po sebi nije opasna, šta više prema nekim američkim studijama ona sadrži neke prirodne komponente koje nas navodno čuvaju od raka kože.

Pexels

Međutim, kafa je diuretik, koji može dovesti do dehidracije i suve, žedne kože, zato i ovaj napitak konzumirajte najviše jednom dnevno.

Ulja i masti

Iako je poznato da jedenje pržene hrane povećava upale, ulja bogata omega-3 masnoćama, poput onih koja se nalaze u lososu, lanu i orasima, zapravo mogu pomoći da se spreči upala kože. Neka ulja se takođe mogu lokalno koristiti za poboljšanje stanja kože. Kokosovo ulje se može koristiti kao sredstvo za uklanjanje šminke i sredstvo za čišćenje kože za uklanjanje nečistoća.

Pexels

Neki stručnjaci smatraju da je ulje u stanju da efikasnije nego razni tonici i micelarne vode, “pokupi” prljavštinu i šminku. Suprotno tome, kokosovo ulje nikada nemojte koristiti za ciljani tretman akni, ono je delotvorno samo kod suve kože.

Masna hrana poput avokada ima kontroverznu reputaciju, ali zapravo on sadrži korisne masti. Ovo hranljivo voće ojačava vašu kožu i celokupan imunitet. Isto važi i za ulja prisutna u orašastim plodovima.

Zapamtite, ono što vidite spolja, počinje iznutra. Dajte sve od sebe da se zdravo i balansirano hranite, redovno šetajte, hidrirajte vodom svoj organizam i u svemu budite umereni.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike