Kosu na moru morate da tretirate na poseban način: Sledite ovih 11 važnih saveta

29.07.2021

11:10 >> 11:19

0

Autor: Z. A.

Važno je da vam kosa ostane zdrava

Kosu na moru morate da tretirate na poseban način: Sledite ovih 11 važnih saveta
Copyright Pexels

Sama pomisao na odlazak na more kod ve’ine ljudi stvara euforiju. Vi ste zaslužili odmor, a vaša kosa ne zaslužuje umor. Do sada vam se bar jednom desilo da ste se vratili s mora preplanuli i zategnuti, a kosa vam je bila suva, beživotna i krhka, da ne kažemo da je ličila na slamu.

Sunce, slana voda, vetrić rizik su za kosu, posebno za onu već oštećenu i hemijski tretiranu – da li zbog farbanja, blajhanja ili nekog drugog tretmana. Sunčevi zraci oštećuju proteinsku strukturu dlake, ona gubi pigment – melanin (postaje svetlija), postaje suva, gubi hidrataciju, sklona je krzanju i nije elastična.

čitajte i ovo

Zato bi trebalo da se pridržavate nekih od isprobanih i proverenih saveta za negu kose na moru.

Krenimo, kork po korak

1. Nega kose na moru počinje i pre odlaska na odmor

Nega kose na moru biće mnogo lakša, ako je vaša kosa u dobrom stanju pre nego što krenete na odmor. Skratite krajeve pred sam polazak na more. Ne fenirajte se i ne peglajte kosu pre mora.

Ako dobro negujte kosu tokom cele godine, onda nećete morati toliko da brinete o tome kako da zaštitite kosu na plaži.

Držite se prirodnih proizvoda, poput kokosovog ulja. Koristite prirodan šampon za kosu, bez veštačkih i jakih sastojaka, kao što su sulfati i parabeni.

Pexels

2. Ispiranje kose odmah nakon izlaska iz vode

Prva stvar koj treba odmah da uradite za vašu kosu jeste ispiranje kose nakon izlaska iz vode.
So se koristi za dehidriranje hrane i isisavanje vlage iz nje. To je upravo ono što slana voda čini vašoj kosi.
Ekstra savet: Najbolji surferi sveta, koji mnogo vremena provode na moru i suncu, preporučuju da kosu pre ulaska u slanu vodu navlažite svežom slatkom vodom, tako će vaši folikuli prvo da upiju svežu vodu.

3. I mehanička zaštita je važna

Ukoliko ste od euforije prvog dana na moru propustili i zaboravili da ponesete šešir, za vaš dalji boravak na plaži, šešir je obavezan. Nošenje šešira može biti jedan od načina zaštite kosu od sunca. I marame za kosu imaju isti efekat, a ove godine su moderne.
Šeširi su dobar izbor zbog toga što kosa neće previše da se uplete ako je vetrovit dan. A možete i da je upletete u riblju kost.

Pixabay

4. Pranje kose šamponom

Jedini period tokom godine kada kosu morate da perete svaki dan jeste upravo dok ste na moru. Zato mora da izaberete neagresivni šampon bez sulfata, znači izbegavajte SLES i SLE oznake na spisku sastojaka. Sunce i šamponi koji sadrže sulfate nisu dobro rešenje. Spakujte jedan šampon koji ne sadrži ove štetne sastojke.
Ekstra savet: Šampon nemojte nikada da nanosite na kosu neposredno pre ulaska u vodu. Na taj način možete da izvučete esencijalna ulja iz kose i onda kosa postaje ranjiva na so.

5. Balzam dodatno štiti kosu

Nakon pranja kose šamponom koristite balzam, on će zaštiti kosu i biće sve vreme sjajna i glatka.
Nanesite ga nakon pranja kose, posebno na krajeve, oni su više skloni pucanju i isušivanju. Ostavite ga desetak minuta, pa isperite vodom.

6. Kokosovo ulje je najbolje nakon sunčanja

Negujte dodatno kosu uljima. Ako ste već nakon nekoliko dana na plaži osetili da vam je kosa postala suva, onda je organsko, devičansko kokosovo ulje jedan od najboljih načina prirodne nege kose na moru. Ono je fantastična maska ​​za kosu nakon sunčanja.

Slobodno, uzmite veću količinu kokosovog ulja i natopite dobro kosu. Umotajte je u peškir, zatim se opustite i pustite da ulje radi svoju magiju koliko god može duže. Nakon pola sata, dobro isperite. Kosa će biti glatka i svilenkasta.
Kokosovo ulje možete koristiti i kao zaštitu od sunca za kosu kada ste zapravo na plaži.
Ekstra savet: Kosu operite uljem – po mogućnosti uljem poput maslinovog ili kokosovog ulja – pre kupanja u morskoj vodi. Na taj način vaša kosa će apsorbovati ulje umesto štetne soli.

Pixabay

7. Posebna nega za izrazito suvu, kovrdžavu i plavu

Suva kosa posebno je osetljiva, pa je joj uveče priuštite domaći tretman od jabukovog sirćeta. Isperite kosu sirćetom pre nego što je operete šamponom. Kosa će vam izgledati čistije i sjajnije. Sirće razblažite u mlakoj vodi (odnos da bude jedna mera sirćeta na tri mere vode).
Kovrdžava kosa na moru mora dodatno da se neguje. Visoke temperature je isušuju, što dovodi do dodatnog kovrdžanja. Leti bi trebalo više da se vezuje u punđu, konjski rep ili pletenice. Posle izlaska iz vode odmah je isperete kokosovom vodom, a uveče stavite masku na kosu i držite je pola sata.
Ako kosu farbate u plavo, trudite se da je što više zaštite od sunca. Tokom odmora, ceo dan na suncu, kosa se suši i dodatno oštećuje.
Savet je da se kosa leti ne farba jer će se još više uništiti. Ukoliko ne možete nikako da preskočite farbanje, onda to nemojte da radite u vreme kada planirate da se u većoj meri izlažete suncu. Za potpunu promenu boju kose, farbanje uradite bar dva meseca pre početka leta.

8. Koristite sprej za zaštitu od sunca

Napravite sprej za zaštitu od sunca. Uzmite flašicu sa raspršivačem i dodajte dve kašike mleka za zaštitu od sunca. Ako želite, možete dodati i malo seruma za kosu. Važno je da nema alkohola. Svaki put kada krenete na plažu poprskajte ovim sprejom svoju kosu – kada osetite da je potrebno, možete ponoviti i u toku dana.

9. Koristite četku nakon sunčanja

Ukoliko vam je kosa oštećena od sunca, potrebna vam je četka koja se lako koristi, a da ne uzrokuje još više kidanja kose i lomljenja. Ukoliko su vam rascvetali krajevi kose, kidanje će uzrokovati još veća oštećenja.

Profimedia

10. S kakvom frizurom ići na plažu

Odmorite kosu. Ostavite presu i fen kod kuće, sušite kosu prirodno nakon tuširanja.
Toliko ima jednostavnih frizura koje odgovaraju vašoj dužini i tipu kose. Pletenice izvrsno deluju na plaži, a u isto vreme su idealne za držanje kose na vratu u vrućim klimatskim uslovima.

11. Nega je važna i posle mora

Nastavite sa svojom uobičajenom negom kose, ali nagradite je proteinskom maskom. Bilo koju masku da ste odabrali, potrebno je duže da je držite na glavi, kako bi mogla što bolje da pruži efekte kosi nakon mora. Proteinska nega je važna, kao i hidratacija kose.

Maska koja će vam najviše prijati posle mora može biti od jabukovog sirćeta, belanca i maslinovog ulja.

Pred kraj leta, frizeri uvek preporučuju da se uradi dubinsko čišćenje kose / kože glave. To možete uraditi i sami uz pomoć zelene gline u prahu. Do sledećeg leta sačuvajte svoju kosom zdravom.

Pixabay

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: sveokosi.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike