Tri misterije MM: Šta govore fotografije snimljene na petak 13, kako bi sada izgledala i zašto je umrla

05.08.2021

17:19 >> 19:40

0

Autor: Z. A.

Senka njene lepote, života i smrti i danas luta svetom

Tri misterije MM: Šta govore fotografije snimljene na petak 13, kako bi sada izgledala i zašto je umrla
Copyright Profimedia

Najpoznatija filmska plavuša Merilin Monro zvala se Norma Džin Mortenson. Da je još živa, prvog dana juna ove godine glumica bi napunila 95 godina, a danas se sećamo njene prerane smrti, u 36. godini, 5. avgusta 1962. godine.

Zvanično, pronašla ju je spremačica u kući u Brentvudu u Los Anđelesu, a preminula je zato što se predozirala tabletama za spavanje. Nezvanično, njena smrt bila je i ostala predmet spekulacija i teorija zavere.

čitajte i ovo

Prema Vodiču za popularnu kulturu SAD, „kao ikona američke popularne kulture, Monroova je imala nekoliko rivala po popularnosti, Elvisa Preslija i Mikija Mausa… nijedna druga zvezda nikada nije inspirisala tako širok spektar emocija – od požude do sažaljenja“.

Istoričar umetnosti Gejl Levin izjavio je da je Monro možda „najfotografisanija osoba 20. veka“, a Američki filmski institut je imenovao kao šestu najveću žensku filmsku legendu u istoriji filma. „Smithsonian Institution“ uvrstio ju je na svoju listu „100 najznačajnijih Amerikanaca svih vremena“, a „Variety“ i VH1 u prvih deset na njihovim rang-listama najvećih ikona popularne kulture 20. veka.

Oko njenog imena postoje brojne misterije, a ono u čemu su svi saglasni jeste to da je Merilin najveći seks simbol 20. veka. Bila je kulturna, modna i gej ikona, žena koja je za života imala najviše naslovnica najprestižnijih magazina, njeni saveti za lepotu i dalje se prepisuju i praktikuju.

Kako je izgledala dve nedelje pred smrt

Poslednje profesionalne fotografije MM uradio je njen prijatelj Džordž Baris na plaži u Santa Moniki u petak 13. jula. Neposredno pre tog fotografisanja Merilin je dobila otkaz na filmu „Something’s Got to Give“, navodno zbog konstantnog kašnjenja i odsustvovanja sa seta. Na tim fotografijama, mnogi tvrde, moguće je videti depresiju.

Profimedia

Prema Džoržovim rečima, plan je bio da u saradnji sa njim napiše knjigu, memoare. Nažalost, taj projekat nije ugledao svetlost dana jer je ona, navodno, izvršila samoubistvo dve nedelje posle tog foto-sešna 4. avgusta 1962. godine.

Holivud i danas inspiriše plavokosa legenda, pa su je tako na filmskom platnu ovekovečile i glumice poput Mišel Vilijams u filmu „Moja nedelja s Merilin“, Ešli Džad i Mira Sorvino u filmu „Norma Džin i Merilin“.

Merilin Monro Profimedia

Kako je govorila MM

Smejte se jer život je lep, i ima toliko stvari zbog kojih se trebate smejati.

Psi me nikada nisu ujeli. Samo ljudi.

Ako možete navesti ženu da se smeje, možete je navesti na bilo šta.

Najviše volim da spavam, bar tada mogu da sanjam.

Bolje je da vas zamrze zbog onoga što jeste, nego da vas vole zbog onoga što niste.

Karijera je predivna, ali ne možete se sklupčati uz nju u hladnim noćima.

Ja sam dobra, ali nisam anđeo. Grešna sam, ali nisam đavo. Ja sam samo jedna mala devojčica u velikom svetu koja pokušava da pronađe nekoga koga će voleti.

Svi smo mi zvezde i zaslužujemo da sijamo.

Jeste li ikad primetili da je „ma nek ide sve dođavola“ uvek pravi odgovor.

Profimedia

Šta je tajila MM

1. U detinjstvu je nekoliko puta dožuvela pokušaj silovanja.

2. Bila je smeštena u 11 hraniteljskih porodica nakon što joj je majka Gledis smeštena u ludnicu. Provela je više od godinu dana u sirotištu u Los Anđelesu.

3. Krasila je naslovnicu prvog „Plejboja“, za to dobila samo 50 dolara, Hju Hefner je fotografiju otkupio za 500 dolara i pokrenuo imperiju.

Profimedia

4. Govorilo se da je Merilin imala problem sa učenjem tekstova za uloge. Tek iz 60. puta je snimljena prosta rečenica „To sam ja, Puslica“ u „Neki to vole vruće“.

5. Merilin je imala i govornu manu, tačnije, mucala je. Zahvaljujući logopedu, svela je svoj problem na minimum i dobila senzualnu boju glasa, mucanje joj se ipak vratilo u poslednjim danima života.

6. Holivudom se šuškalo da MM nije pridavala pažnju ličnoj higijeni, govorilo se da se retko kupala, da je jela u krevetu i ležerno gurala mrvice ispod čaršava.

7. Patila je od nadimanja i sindroma iritabilnog creva baš zbog svog načina života, jela je vrlo malo, a ponekad bi popila samo čašu ceđenog soka za ceo dan.

8. Uživala je u nagosti toliko da je pred ženskim polom na setu često hodala gola, potpuno lagodno.

Profimedia

9. MM je imala nemi, eksplicitni snimak, i to crno-beli u trajanju od 15 minuta sa navodno nepoznatim čovekom. Jedan njujorški biznismen kupio ga je za milion i po dolara i to kako bi obezbedio njenu bezbednost i sačuvao uspomenu na nju. Spekulisalo se da je muškarac na snimku američki predsednik Džon F. Kenedi.

10. U poslednje tri godine života imala je veštačke „parafinske“ grudi, a na početku karijere plastični hirurzi su joj korigovali oblik brade i nosa.

Kako bi u strosti izgledala MM

I danas, kao i dok je bila živa, slovi za jednu od najlepših žena na svetu, pa mnogi veruju kako bi i njen izgled i u starosti izazivao divljenje. Kako bi se to dokazalo, pomoću moderne tehnologije napravljen je video koji prikazuje koliko bi se njen izgled kroz godine menjao.

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike