Preskočite omekšivač, i još četiri dobra saveta za pranje kuhinjskih krpa na pravi način

04.12.2021

15:20

0

Saveti zdravlja vredni

Preskočite omekšivač, i još četiri dobra saveta za pranje kuhinjskih krpa na pravi način
profimedia-0645222146 - Copyright Profimedia

Održavanje kuće čistom može biti zamorno, a svi pravimo greške kada su u pitanju određeni poslovi vezani za kuvanje, čišćenja rerne ili mikrotalasne, kao i pranje veša.

Međutim, ako postoji jedan savet za čišćenje koji morate da zapamtite, to je da nikada ne perete kuhinjske krpe sa drugim vešom.

U pogrešnim uslovima, bakterije koje se nakupljaju na površini kuhinjskih krpa mogu se lako proširiti na drugu odeću u mašini za pranje veša, kontaminirajući ostatak veša, a ne čisteći vaše krpe.

Pexels
 

Korišćene kuhinjske krpe nikad nemojte prati s drugom odećom u veš-mašini, pogotovo ne s belim vešom, ma koliko bili sigurni da je to u redu zbog visokih temperatura na kojima se veš pere.

Naravno, bacanje je novca to da ih same perete u mašini, ali uz nekoliko trikova možete doći do toga da sakupite dovoljno krpa za pranje ili da ih ipak možete oprati sa nekim sličnim tkaninama. 

1 Pustite da se osuše na vazduhu

Bilo da ste krpom pokupili proliveno vino, vodu sa pulta oko sudopera, ili obrisali masne mrlje sa stola, velika je verovatnoća da će kuhinjska  krpa vrlo brzo biti vlažna i usmrdeti se.

Profimedia
 

U tom slučaju važno je ostaviti ih da se dobro osuše na vazduhu pre nego što ih bacite u mašinu za veš, kako biste sprečili rast i širenje buđi i gljivica. Jednostavno ih okačite na neke kukice, ručku šporeta ili raširite na pult, pre nego što ih stavit u korpu za prljav veš. 

2 Perite ih odvojeno od ostalog veša

Cilj vam je da ostaci hrane i bakterije ne završe na omiljenoj pidžami ili donjem vešu. Naravno, nije lako nakupiti dovoljno krpa za samostalno pranje, pogotovo ako često koristite papirne ubruse.

Međutim, možete ih ubaciti u mašinu sa prekrivačima i sličnom tkaninom, kako bi se uštedelo i vreme i voda.

3. Perite ih na visokoj temperaturi

Kuhinjske krpe perite na normalnom ili dužem pranju i obavezno na najvećoj mogućoj temperaturi. Time se ubijaju sve bakterije koje su se mogle nakupiti. 

Ako se u bubnju nalaze drugi odevni predmeti, važno je da budete sigurni da ta temperatura neće oštetiti odeću, stoga uvek prvo pročitajte deklaracije na odeći. 

4 Izbegavajte korištenje omekšivača 

Omekšivač odeći daje mekoću i ugodan miris, ali na kuhinjskim krpama može ostaviti film, što ih čini nehigijenskim za svakodnevnu upotrebu.

Pexels
 

5. U nekim situacijama možete dodati izbeljivač

Ukoliko je reč o belim krpama, dodajte malo izbeljivača, kako bi skinuo sve mrlje od hrane i masti.

Možete ga dodati u dozator veš-mašine, ili direktno na krpe u bubnju, a osim što izbeljuje, dodatno će doprineti ubijanju bakterija. Opet - pazite na drugu odeću i nipošto nemojte dodavati izbeljivač ako drugoj odeći u mašini to ne odgovara. 

Sve što je potrebno jeste malo dodatne pažnje na detalje i vaše kuhinjske krpe će za kratko vreme biti čiste i bezbedne za upotrebu.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PopSugar

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike