Otkrijte ih na vreme: Znakovi koji jasno upozoravaju da vaše biljke boluju

23.11.2021

12:20

0

Biljke nam šalju jasne signale da im nešto ne prija i da je potrebno da se uvedu neke promene

Otkrijte ih na vreme: Znakovi koji jasno upozoravaju da vaše biljke boluju
brina-blum-RNBxppNpAPc-unsplash - Copyright Unsplash

Ukoliko volite biljke, ali još uvek nemate puno iskustva s brigom o njima, najbolje što možete da učinite je da odaberete otporne vrste koje zahtevaju malo brige i pažnje. Međutim i uz to, vrlo lako može da se dogodi da vašu omiljenu biljku napadnu različite bolesti i stanja.

Kako biste se uspešno borili protiv njih, ali i vratili joj zdrav sjaj, vrlo je važno detektovati probleme na samom početku

Koliko god želite da svojim biljkama pružite najbolju negu, neretko se događa da vaša omiljena sadnica oboli od neke bolesti. Kada se to dogodi, ključ uspeha je otkriti problem na vreme kako biste mogli da reagujete pre nego što zahvati celu biljku.

Pexels
 

Međutim, isto se može dogoditi i ako biljci ne pružate potrebnu negu: ako zalivate premalo ili previše ili ako je držite na neprikladnom mestu. Kada znate šta pogrešno radite prvi korak je da ispravite način brige i da joj omogućite da raste u punom sjaju.

Naime,  biljke nam šalju jasne signale kada nešto nije u redu i kada je potrebno uvesti neke promene - poslušajte ih.

Opadanje lišća

Kada jedna od vaših biljaka iznenada počne da gubi listove, to je znak da joj se nešto događa. Naravno, pod uslovom da se ne radi o listopadnoj biljci. Kada nastupi ova promena, budite vrlo pažljivi, posebno ako se radi o mladici.

Razlozi opadanja lišća mogu biti brojni – nedostatak vode, preterano izlaganje suncu ili položaj koji je izlaže promaji.

Razmotrite način na koji se brinete o biljci, te unesite neke modifikacije: promenite mesto, više zalivajte, smanjite izloženost suncu i posmatrajte ima li učinka.

Biljka koja ne raste

Čini vam se da jedna od vaših biljaka slabije napreduje, ne raste i nema nove izdanke? Problem se možda krije u preteranom zalivanju. Naime vrlo često kada vidimo da biljka slabije napreduje, počnemo je zalivati, a upravo to pogoršava problem.

Unsplash
 

Važno je proveriti da li je podloga mokra, ali ne na površini, već oko sedam centimetara iznutra. Ako vidite da ima vlage u dubljim slojevima supstrata, prestanite da zalivati biljku i primenite odgovarajući tretman za uklanjanje viška vode.

Izvadite biljku iz saksije i ostavite korenje na vazduhu ceo dan da se proluftira i osuši. Proučite ga: ako je svetle boje, to znači da se vaša biljka još može spasiti. Ako je crno, najverovatnije je počela da truli. U tom slučaju pokušajte je malo podrezati i primeniti odgovarajući fungicid. Na kraju presadite biljku u drugu saksiju s novom podlogom.

Požutelo lišće

Biljka čije lišće počinje da žuti nije baš zdrava. Najčešće se problem krije u zalivanju koje je ili nedovoljno ili preterano. Obe situacije mogu uzrokovati to da lišće požuti. Ako pazite na zalivanje i mislite da je adekvatno, onda se možda problem krije u nedostatku hranjivih materija.

Dodajte određeno đubrivo sledeći preporuke proizvođača o doziranju i učestalosti upotrebe.

Smeđe mrlje na lišću

Ako lišće vaših biljaka ima smeđe rubove ili mrlje, uzrok može da bude u niskoj vlažnosti vazduha. Mnogim biljkama potrebna je vlažna sredina da bi bile zdrave. Međutim grejanje zimi i visoke temperature leti često uzrokuju vrlo suvo okruženje, naročito u zatvorenim prostorima.

Pixabay
 

Kako biste rešili problem, možete ih prskati vodenom maglom i zalivati odgovarajućom učestalošću. Drugi razlog zašto mogu imati mrlje na lišću jeste višak direktne svetlosti: pomerite saksije s biljkama i proverite nestaju li mrlje.

Omekšale stabljike

Meke stabljike ukazuju na to da biljka već neko vreme trpi posledice truljenja. Kada trune, problem počinje u korenu pa to ne uočimo uvek na vreme. Trulež napreduje dok ne dosegne stabljike, a zatim i lišće. Tada tek uočavamo problem, ali vrlo često bude prekasno.

Listovi prekriveni belkastim slojem

Ako odjednom primetite da je lišće, a takođe i površinski sloj zemlje, prekriveno belkastim slojem, to znači da su biljku napale gljivice. Pepelnica je primer toga - manifestuje se kao vrsta belog praha koji prekriva lišće i stabljike. Da biste je eliminisali, morate koristiti određeni fungicid za svaku vrstu biljke.

Listovi puni rupa

U ovom slučaju, najverovatnije je da ih napadaju insekti. Imajte na umu to da su rupice na lišću jasan pokazatelj delovanja insekata koji grizu. Tada jr najbolje je pratiti biljku dok se ne otkrije štetočina koji je napada, a zatim potražiti odgovarajući lek.

Unsplash
 

Insekte možete da pokušate da eliminišeti ekološkim insekticidom kao što je kalijev sapun, umesto da prvo posegnete za hemijskim insekticidima. Sačuvajte ovo zadnje za slučaj da prirodni lekovi ne deluju.

Korenje koje izlazi iz saksije

Ako vidite da korenje vaše biljke viri iz drenažnih rupa u saksiji, potrebno ju je presaditi i promeniti saksiju. Korenje zahteva dovoljno prostora da bi se moglo razviti. Ako mu ga ne omogućite, ono će atrofirati.

Ovo stanje nije bolest, ali značajno može da utiče na zdravlje i rast vaše biljke. Stoga budite pažljivi i na vreme je presadite u veću posudu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tportal

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike