Jesenje čišćenje: Šest stvari kojih bi ovih dana trebalo konačno da se rešimo

19.11.2021

12:20

0

Ovo čarobno doba godine je savršeno za organizaciju doma i pripremu za zimu

Jesenje čišćenje: Šest stvari kojih bi ovih dana trebalo konačno da se rešimo
volha-flaxeco-jCPL0oxBhB0-unsplash - Copyright Unsplash

Prolećno čišćenje je sinonim za rešavanje prostora nepotrebnih predmeta, ali ne mora uvek biti. Jesen je još jedna sjajna prilika da procenimo šta posedujemo i organizujemo dom pre početka zime.

Sada je sjajno vreme da proverite svoje kuhinjske elemente i vidite imate li stvari kojih se možda treba rešiti. Isto možete učiniti i sa ormarom, ne morate bacati stvari, možete da ih donirate i poklonite.

Ovo su stvari kojih bi trebalo da se rešimo.

1. Začini

Pre nego što počnete da pripremate hranu i kuvano vino, važno je proveriti rok trajanja začina. Naime, većina nas zaboravi da i oni imaju datum do kog su upotrebljivi, ali retko se setimo da pogledamo.

Osušeno bilje i začini ne mogu da se pokvare u tradicionalnom smislu, kao što će se pokvariti mleko ili meso, ali mogu da izgubiti većinu svog ukusa, intenziteta i boje. Srećom, malo je verovatno da ćete se razboleti od konzumiranja začina koji se pokvario.

Unsplash
 

Ako niste sigurni koliko dugo imate svoje začine, proverite njihov miris i ukus, možete malu količinu da utrljate u dlan. Ako su miris i ukus slabi, verovatno je pravo vreme da ih zamenite.

Odvojite nekoliko minuta da pregledate svoje začine i bacite one koji su izgubili svežinu.

2. Oprema za vežbanje koju ne koristite

Ok, svi s vremena na vreme kupimo opremu za vežbanje. Obuzme nas entuzijazam i uvereni smo kako ćemo redovno da vežbamo. Ako ste uspešni u tome, bravo! Ali verovatno ste već do sada uočili koju upremu za vežbanje zapravo koristite.

Skupljaju li prostirka za jogu i sklopiva traka za trčanje još uvek prašinu u ormaru ili negde u uglu sobe? Možda je vreme da ih prodate ili poklonite nekome ko će ih koristiti, a vi se za to vreme usresredite na treninge kojima se zaista možete posvetiti.

U slučaju da se vaša oprema za vežbanje pokvarila i želite da je se rešite, najbolje bi bilo da je reciklirate. 

3. Šminka

Ukoliko tokom leta birate puder koji je za nijasnu tamniji, razmislite o tome da se rešite ove kozmetike pre zime. Možda je primamljivo zadržati ih za sledeću godinu, ali stara šminka može postati plodno tlo za bakterije. Nemojte rizikovati svoje zdravlje.

Šminka kojoj je istekao rok može postati suva ili mrvičasta, ali nikada ne smete koristiti vodu da je navlažite, jer tako unosite bakterije u proizvod.

Pexels/ Anderson Guerra
 

Korišćenjem šminke kojoj je istekao rok, na vašem licu se mogu razviti akne, osipi, infekcije oka i slično. Posebno je važno ne koristiti šminku za oči nakon isteka roka trajanja.

Uopšteno, možete očekivati da će vaša kozmetika trajati otprilike ovoliko:

- ruž za usne 18-24 meseca
- sjaj za usne 12-18 meseci
- podloga i korektor 12-18 meseci
- maskara 3-6 meseci
- kremasti proizvodi 12–18 meseci
- proizvodi u prahu 12–18 meseci

4. Oprema za plažu

Napravite mesta u garaži ili na tavanu tako što ćete izbaciti polomljene suncobrane i ležaljke za plažu. Iako većina nas ima naviku da čuva sve vrste uspomena sa letovanje nadajući se da ćemo ih ponovno koristiti, neupotrebljive stvari trebate baciti.

Svakako pazite da ih odložite na pravilan način, odnosno reciklirate. Ako imate pohabane peškire za plažu, možete da ih donirate lokalnom skloništu za životinje, tamo će vam biti više nego zahvalni, a vi ćete napraviti prostora u svom domu za nove.

5. Stare igračke

Ako se vaša deca nisu igrala s tim autom, lutkom ili vozićem tokom prošle godine, službeno su prerasli tu igračku. Vreme je da te igračke napuste vaš dom. Svakako vas podsećamo, ako su igračke u dobrom stanju, da ih poklonite deci u domu.

Pixabay
 

Međutim, jedna greška koju roditelji često čine je prikupljanje igračaka za donacije kada deca nisu kod kuće. To je problematično iz dva razloga: prvo, vaša deca mogu biti uznemirena kada saznaju da ste izbacili neke od njihovih stvari. Drugo, propuštate savršenu priliku da svoju decu naučite važnosti brige o drugima.

Ovakav potez osim što će pomoći u jesensenjem čišćenju, daće vam i unutrašnji mir.

6. Stare haljine i svečana odeća

Sada kada se sezona venčanja završila, pravo je vreme da proverite svoju zalihu svečanih haljina. Možda je vreme da odbacite sve što niste nosili nekoliko godina ili što vam više ne stoji. Ako imate kolekciju haljina koje nikada više nećete nositi, ali su u dobrom stanju, opet razmislite o doniranju ili prodaji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: glorija.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike