Četiri stvari koje nikada ne treba da čistite vodom u vašem domu

14.11.2021

18:19

0

Ako biste čistili vodom mogli biste da ih oštetite, pa čak i upropastite

Četiri stvari koje nikada ne treba da čistite vodom u vašem domu
pexels-rodnae-productions-5591928 - Copyright Pexels

Voda je ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu, ali to ne znači da je prikladna baš za sve površine.

Otkrivamo koje četiri stvari u kući nikako ne biste smeli da čistite vodom.

Koža

Pexels
 

Nameštaj od kože posebno je osetljiv. U kombinaciji s vodom mogu ostati pruge ili, u najgorem slučaju, materijal može da ispuca. Za čišćenje kožnih sofa koristite isključivo posebne proizvode za negu kože.

Električni uređaji

Prašina i druga nečistoća koja se nakuplja na ekranima laptopova, televizora i sličnih uređaja nikako se ne bi trebala uklanjati vodom.  

Kada čistite ove površine uvek nečistoću treba ukloniti suvom krpom, nikada  nemojte vodu prskati direktno po njima. 

Za tvrdokornu prljavštinu možete da koristite blago sredstvo za čišćenje i to tako što ga naprskate na krpu, a tek onda njom istrljate uređaj.

Laminatni podovi

Pixabay
 

Iako su mnogi podovi od tvrdog drveta i laminata vodootporni, vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom može oštetiti. Kako biste sprečili da se laminat naduje brišite ga samo vlažnom krpom ili posebnim sredstvom za drvene i laminatne podove.

Pliš

Pliš je odavno izgubio svoj starinski imidž i postao jedan od omiljenih materijala za uređenje enterijera. Međutim, čišćenje plišanih jastučnica ili kauča vodom nije nabolja odluka. Ako se osetljiva vlakna nakvase, pa se osuše, mogu "ostati" u tom novom obliku.

Kako ne bi ostale fleke od vode za održavanje plišanih povšina koristite specijalno sredstvo za čišćenje tekstila i četku sa mekšim vlaknima. Isti princip čišćenja važi i za osetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrofiber.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Klix.ba

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike