Razmislite o alternativama: Možda nikada ne biste pomislili, ali pločice nisu najbolji izbor za pod u kuhinji

10.11.2021

12:20

0

Koliko god vam čudno zvučalo, pločice uopšte nisu najbolji izbor za pod u kuhinji. Umesto tog klasičnog i najčešćeg izbora, razmotrite ove i te kako dobre i zgodne alternative

Razmislite o alternativama: Možda nikada ne biste pomislili, ali pločice nisu najbolji izbor za pod u kuhinji
pexels-level-media-3016430 - Copyright Pexels

Koliko god vam čudno zvučalo, pločice uopšte nisu najbolji izbor za pod u kuhinji. Umesto tog klasičnog i najčešćeg izbora, razmotrite ove i te kako dobre i zgodne alternative.

Iako postavljanje pločica u srcu vašeg doma svakako ima svojih prednosti, one ipak nisu uvek najbolja vrsta kuhinjskog poda za svako domaćinstvo. Obično izrađene od kompozitnih materijala kao što su keramika, beton, staklo i kamen, pločice pružaju čvrstu, vodootpornu alternativu uobičajenim podovima od tvrdog drveta.

Kako se tehnologija proizvedenih površina poboljšava, u kuhinjama i kupatilima se izbegava korišćenje tvrdog drveta za oblaganje podova. Naime, pločice dobro funkcionišu u kuhinji iz istog razloga kao i u kupatilu – predstavljaju tvrdu površinu koja je, kada je pravilno zatvorena, vrlo otporna na vodu i bakterije.

Pexels
 

U prostoru koji je uglavnom posvećen pripremanju hrane, podovi otporni na vodu i bakterije čine čišćenje lakšim. Kuhinje generalno sadrže velike količine pločica i kamena, ako saberete poleđine i pultove, i to s razlogom. Naime, pločice dobro funkcionišu u kuhinji jer su izdržljive, lako se čiste i relativno se lako održavaju.

Osim toga, pločice upijaju manje toplote i kao rezultat toga mogu sniziti temperaturu u vašem domu. Stoga, u predelima sa toplijom klimom podovi s pločicama neretko pomažu u stvaranju hladne podloge koja održava temperaturu celog doma nižom.

Zašto bi trebalo da se odreknete pločica u kuhinji?

Za početak, veoma su tvrde, što ih čini poprilično neadekvatnim izborom za dugo stajanje. Ako ste strastveni kuvar ili provodite sate i sate stojeći u kuhinji, podovi od pločica vrlo verovatno će negativno uticati na vaša kolena, stopala i leđa, osim ako preko njih ne stavite gumenu prostirku.

Osim toga, pločice imaju i jednu neugodno osetljivu karakteristiku – lako pucaju ako nisu dobro postavljene ili ako vam slučajno nešto tvrdo i teško padne na pod, što se u kuhinji vrlo lako može dogoditi. Međutim, čak iako zanemarite tu osetljivu stranu, ono što će vam nakon nekog vremena upadati u oči je njihov izgled – svetle pločice i fuge vremenom će se verovatno zaprljati i izgledaće poprilično neuredno.

Ako se još uvek premišljate oko pločica, ovo su vrlo dobre alternative za kuhinjske podove:

Podovi od gumenih ploča

Prema rečima stručnjaka, savremenija alternativa podovima od pločica u kuhinji su gumene pločice. Postoji niz stilova između kojih možete da birate, a gumene pločice su udobne, jednostavne za čišćenje, ali i otporne na toplotu i mrlje.

Obojeni drveni podovi

Obojeni drveni podovi su odlična zamena za pločice. Oni su topliji, mekši i lakše primaju udarce (kada stvari počnu da vam ispadaju). Osim toga, kada se poželite promenu, vrlo lako ih možete prebojiti.

Cementni podovi

Ako ste u potrazi za modernijim izgledom kuhinje, cement je zaista sjajan izbor. Današnja moderna tehnologija vam omogućuje da birate iz raznolike palete boja i tekstura koje se mogu farnati, ukrašavati reljefastim detaljima, polirati i brusiti.

Laminat

Laminat je višeslojna podna obloga, ali i sjajan imitator. Vrlo udoban, funkcionalan, izdržljiv, ali i atraktivnog izgleda i estetski prijatan, laminat odlično imitira drvo, kamen i druge materijale.

Podovi od plute i bambusa

Ako tražite održivu opciju za podove, onda su podovi od plute ili bambusa pravi izbor. Ove podne obloge ne samo da su napravljene od ekološki prihvatljivih materijala, već nisu ni tako tvrde te su vrlo prijatne za vaša stopala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tportal

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike