Nesavršenost je savršena: Uredite vaš dom uz pomoć japanske tehnike "vabi-sabi"

31.10.2021

12:20

0

Umesto nagomilavanja novih trendi stvari, iskusni vabi-sabisti znaju da pronađu one elemente koji svojim životom i “istrošenošću” unose posebnu atmosferu u enterijer

Nesavršenost je savršena: Uredite vaš dom uz pomoć japanske tehnike "vabi-sabi"
daniel-chen-SoNaNOFT974-unsplash - Copyright Unsplash

"Vabi-sabi" je japanski termin koji u prevodu znači pronalaženje lepote u nesavršenosti. "Vabi" se odnosi na jednostavnost, nerazmetljivost, povratak prirodi i povezivanje sa njom. "Sabi" se definiše kao sposobnost prihvatanja životnog ciklusai svega onoga što život nosi - dobro, loše, savršeno, nesavršeno. 

Vabi-sabi dom je onaj koji na prvom mestu insistira na autentičnosti i pronalazi vrednost u starom, iznošenom, iskorišćenom i podstiče sveukupni osećaj mira i balansa kroz upotrebu jednostavnog dizajna i elemenata.

Umesto nagomilavanja novih trendi stvari, iskusni vabi-sabisti znaju da pronađu one elemente koji svojim životom i “istrošenošću” unose posebnu atmosferu u enterijer. Ovakvi enterijeri pronalaze harmoniju u autentičnosti i nesavršenosti ili je najbolje možda reći autentičnosti nesavršenosti, jer svaka nova činija izgleda isto kada je nova, a svaka je napukla na drugačiji način i to je ono što je prelepo.

Apstraktne ideje poput vabi-sabija nije tako jednostavno uvek primeniti u praksi, ali uz nekoliko saveta i pravih koraka, možeete malo po malo da “otapate” svoj dom i da mu date priliku da bude savršeno nesavršen i pun pozitivne energije koja struji.

Minimalizam 

Pexels
 

Bitno je imati na umu i to da wabi-sabi ne favorizuje minimalizam. Zbog njegove estetike insistira na njemu jer je prema ovom konceptu življenja bitno svesti materijalno na minimum da bi duhovno imalo prostora da se razvije. 

Smiren i srećan duh razvijaju se u prostoru koji nije prenatrpan bespotrebnim stvarima. Radost svakodnevice je u jednostavnosti, ali promišljenoj. Za razliku od klasičnog minimaliste koji će se otarasiti vaze koju voli jer se ne uklapa u njegovu estetiku, wabi-sabista će je ostaviti baš zato što ga čini srećnim iako se ne uklapa, a pre izbaciti nešto drugo što je tu samo iz estetskih razloga.

Sredite nered

Iako vabi-sabi voli nesavršenost ne znači da toleriše nered i haos. Idealan vabi-sabi dom zahteva da se sav nered sredi, a viškovi otklone. Nered u stanu je nered u glavi, a u oba treba da vlada isključiv mir.

Visoka organizovanost i praktičnost bude osećanje mira i balansa, no nikako ne treba ni sa time preterivati i postati opsednut redom. Ako ste ljubitelj estetike minimalizma već ste na pola puta do wabi-sabija.

Nemojte da zaboravite da ovde nije reč estetskom minimalizmu, već  ideja o redu, svedenosti i pozivanju osećaja mira u dom.

Ručni rad

Vabi-sabi je u potpunosti vezan za prihvatanje autentičnosti bilo koje vrste. Ne postoji i ništa autentičnije od ručno rađenih komada i detalja.

Vaza koju ste kupili od grnčara ili zavesa koju ste ručno oslikali, ili ručno rađena tapiserija – takvi elementi unose posebnu dozu jedinstvenosti i topline u tvoj dom.

Priroda

Značajna komponenta vabi-sabi enterijera su organski materijali i elementi iz prirode, zahvaljujući snažnin univerzalnim dobrim vibracijama koje proizvode i unose u svaku prostoriju.

Pexels
 

Prirodne nesavršenosti drveta, kamena ili biljaka su sjajan podsetnik da priroda stvara nesavršenosti i da su one jednako važne kao i nešto idealno. Da bi maksimalno pojačali dobre vibracije u svom životnom prostoru obavezno kombinujte drveni nameštaj, sveže cveće i što više biljaka. Ukoliko niste baš nekog baštovanskog dara, kaktusi, čuvarkuća i ostale biljke kojima ne treba puno pažnje su vaši najbolji prijatelji u ovoj akciji ozelenjavanja. Izgledaju sjajno, a nisu previše zahtevne.

Neusklađenost

Ne mora sve da se slaže i uklapa, zapravo previše uklapanja može ozbiljno da umanji topao karakter i dobrodošlu atmosferu u tom domu i probudi osećaj ljudima da dolaze u izložbeni prostor, a ne prostor u kome se živi.

Naravno nije poetna da se namerno kupuju rasparane stvari da biste opustili amosferu, ali jeste u tome da imate na umu da je sasvim okej da ubacite po nešto što se možda ne uklapa u estetiku vašeg stana na prvi pogled, ali vama jeste značajno. 

Kada je vabi-sabi u pitanju nesavršenost je savršena i pustite da tako bude.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike