Neobičan razlog zbog kog vas pranje sudova "na ruke" može učiniti srećnijim

30.10.2021

11:20

0

Istraživači sa Univerziteta Florida Stejt u Talahaseju sproveli su studiju koja je pokazala da svesno pranje posuđa može biti terapeutsko i da ta aktivnost može povećati osećaj blagostanja

Neobičan razlog zbog kog vas pranje sudova "na ruke" može učiniti srećnijim
pexels-sarah-chai-7262356 - Copyright Pexels

Pranje posuđa može biti dobro ako se izvodi na svestan način. Svesnost se definiše kao "obraćanje pažnje na poseban čin, namerno, u sadašnjem trenutku". 

- Da biste prali sudove na pažljiv način, morate biti prisutni dok to radite, primećujući toplinu vode na koži, miris deterdženta za pranje posuđa i osećaj sudova u ruci - kaže spisateljica Kristin Šonvald.

Studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Florida Stejt, pokazala je da svesno pranje posuđa može biti terapeutsko i da ta aktivnost može povećati osećaj dobrobiti, a smanjiti osećaj nervoze i teskobe.

Pexels
 

U istraživanju je učestvovao 51 volonter. Polovina je dobila zadatak da pročita odlomak koji se odnosio na čulno iskustvo pranja posuđa, a ostali odlomak o pravilnim tehnikama pranja posuđa. Učesnici su usmeno i pismeno izneli svoje interpretacije čitanja, a zatim je svako do njih oprao 19 već čistih posuda. 

Rezultati su pokazali da su oni koji su to radili svesnije pokazali veće stanje pažnje, povećanje inspiracije i kreativnosti, smanjenje nervoze, a kontrolna grupa nije pokazala promenu.

Pranje posuđa nije jedina aktivnost u kojoj možete da vežbate svesnost – svaki rutinski posao poput pranja veša, usisavanja, grabljanja lišća ili branja voća može biti prilika da usporite i budete prisutni.

Svesnost se ne odnosi na to gde ste ili šta radite, već na to kako to radite i kako razmišljate o tome. 
.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Your Tango

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike