Kišobran drvo: Biljka kao stvorena za one koji misle da nemaju mnogo sreće sa uzgajanjem cveća

26.10.2021

11:20

0

Šeflera ima sposobnost da upija i filtrira sve nečistoće iz vazduha, čineći ga čistijim, deluje protiv nesanice i pruža miran san

Kišobran drvo: Biljka kao stvorena za one koji misle da nemaju mnogo sreće sa uzgajanjem cveća
šefera - Copyright Printscreen/Instagram, world.unique.plants

Biljka šeflera poznata i kao kišobran drvo ili medveđa šapa je popularna kućna biljka koja se neretko nađe na popisima zelenih lepotica koje je gotovo nemoguće ubiti. Raste kao grm, a odlikuje je bujno zeleno lišće.

Zbog svoje raskošne forme izuzetno je dekorativna pa opravdano nosi epitet najlepšeg saksijskog cveća.

Ime je dobila po nemačkom botaničaru Johanu Peteru Ernstu fon Šefleru.

Upravo je nezahtevno održavanje među glavnim razlozima popularnosti ove biljke poreklom iz Tajvana. Ipak, iako je briga za šefleru laka, na neke stvari bitno je pripaziti. Dve su najbitnije - voda i svetlost.


Kada je u pitanju svetlost, šeflera voli jako, ali ne i direktno svetlo. Jedna od uobičajenih zamerki ovim biljkama je da vremenom postaju postaju duguljaste i obešene. Ovaj problem uzrokuje premalo svetla. Pobrinite se da šefleru uzgajate na idealnom svetlu i ovaj problem neće se pojaviti.

Što se tiče zalivanja, kod brige za šefleru imajte da umu da je zalivate onda kada se zemlja u saksiji osuši. Prilikom zalivanja, tlo temeljno natopite. Ljudi često znaju da preteruju sa zalivanjem, a da to i sami činite znaćete ako s vaše biljke otpada žuto lišće.

Kišobran drvo je potrebno povremeno i obrezivati, posebno ako ne dobija dovoljno svetla. Obrezivanje je jednostavno - samo odsecite delove za koje mislite da su prerasli i vratite biljku na oblik i veličinu koji vam se sviđaju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ania (@curlyplantlady)

Iako nije neophodno, šefleru možete nahraniti đubrivom jednom godišnje. Ako imate kućne ljubimce i malu decu, imajte na umu da je biljka otrovna. Može izazvati peckanje, oticanje, otežano gutanje, a u težim slučajevima i otežano disanje.

S obzirom na to da ne traži puno nege, a raste brzo, šeflera spada u idealne biljke za vaš prostor. Svojom lepotom oplemeniće svaki enterijer.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike