Nega biljaka: Sobno cveće treba zalivati na ovaj način, a otarasićete se i komaraca

14.10.2021

17:19

0

Jedan korisnik TikToka nam je otkrio da je jedan od najboljih načina za zalivanje biljaka u zatvorenom prostoru metoda "odozdo na gore", a ne, kako to najčešće činimo - odozgo

Nega biljaka: Sobno cveće treba zalivati na ovaj način, a otarasićete se i komaraca
pexels-designecologist-1005058 - Copyright Pexels

Grafički dizajner i ljubitelj biljaka, Bred Kening (29), iz Melburna u Australiji podelio je video u kom zaliva biljku u saksiji tako što vodu stavlja direktno u donju posudu.

Ova jednostavna metoda naziva se "zalivanje s dna" za koju se smatra da omogućava ravnomernije zalivanje biljke, te da korenje čini jačim jer raste prema vlazi. Biljke u ovom slučaju apsorbuju tačnu količinu vode koja im je potrebna, a mnogi tvrde da ova metoda pomaže i u sprečavanju komarca, ali i u prekomernom zalivanju.

- Zalivanje s dna. Jeste li ikada čuli za to? To je kada uzmete biljke, potopite ih u vodu i tako ih zalijete - rekao je Bred u videu.

- Prilično je jednostavno, samo uzmite posudu s vodom i stavite biljku u nju. Međutim, pripazite da nivo vode nije previsok. Dakle, postoji nekoliko različitih razloga zbog čega. Naime, neke biljke ne vole vodu na lišću, a kod zalivanja biljaka s dna biljke uzimaju samo ono što im je potrebno, te se sva voda upija i ulazi u male kutke i korenčiće - objasnio je.

Predložio je da ostavite biljku u posudi s vodom oko deset minuta.

Printscreen/TikTok, bradcanning
 

- Da ste dobro zalili biljku znaćete po tome što će tlo nakon nekog vremena postati vlažno, pa ponekad ovo zalivanje može potrajati i malo duže, ali počnite s deset minuta. Ako predugo držite biljku u vodi, korenje će istruliti, pa je držite u vodi dok ne osetite vlažnost pri vrhu zemlje - rekao je.

Bred ima 60 biljaka u celoj kući, ali je rekao da ipak ne zaliva sve biljke s dna jer mu to oduzima dosta vremena.

- Obično to ne radim jer mi treba dosta vremena da prođem kroz sve biljke - rekao je.

 

 

Njegov video je postao prilično popularan, a mnogi kažu da jedva čekaju da isprobaju ovaj način zalivanja kod kuće, dok su drugi govorili kako odavno ovako neguju cveće.

- Imam veliki rezervoar, napunim ga vodom i u njega stavim biljke. U njega može istovremeno da stane osam biljaka i moram priznati da je to najbolje što sam ikada otkrila - pisalo je u jednom komentaru. Drugi je dodao:

- Volim zalivanje s dna. Postavim biljke u kuhinjsku sudoperu u jednu ili dve činije i nakon toga ih stavim na stalak da se osuše i da iskapa višak vode.

Ostali su rekli kako su primetili da je većina komaraca nestala nedugo nakon što su počeli zalivati svoje biljke s dna, piše "Daily Mail".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike