Želite da imate dobre fotografije? Ovih osam saveta napraviće od vas profi fotografa i, što da ne, influensera (FOTO)

05.10.2021

17:19

0

Pokušajte da koristite prirodno svetlo, a ako želite da fotkate zalazak sunca ili zvezde, potreban vam je stativ

Želite da imate dobre fotografije? Ovih osam saveta napraviće od vas profi fotografa i, što da ne, influensera (FOTO)
Copyright Pixabay

Svi želimo da zabeležimo svoje čarobne trenutke na najbolji mogući način i to slikama koje će oduševiti ljude. Dobra vest je da za snimanje fotografija visokog kvaliteta ne morate imati profesionalni foto-aparat, otmene objektive i softver za obradu fotografija.

Dovoljno vam je nekoliko trikova kako bi fotke na vašem mobilnom uređaju izgledale fenomenalno, da ne kažemo fascinantno.

1. Tražite šare i nađite dobar ugao

Šare ili uzorci su prijatni oku i zbog njih možete privući mnogo pažnje na vašu sliku. To mogu biti predmeti, cveće ili šara lišća. I što prirodnije, to bolje.
Kada fotografišete telefonom, potražite dobar ugao koji će stvoriti lepu kompoziciju.

2. Koristite što više prirodnog svetla

To je osnovni fotografski trik: najkvalitetnije fotografije napravljene su na prirodnom svetlu. Pokušajte da koristite prirodno svetlo koliko god možete, naročito kada sunce izađe ili neposredno pre zalaska sunca.

Ako vam nedostaje svetla, blic neće popraviti stvar, a fotografija može izgubiti na kvalitetu.

3. Sagnite se unazad da biste fotografisali visoke zgrade

Prvo postavite kameru telefona u panoramski način rada i podesite je na široki ugao. Nakon toga stanite okrenuti prema zgradi, a zatim se sagnite unazad dok snimate fotografiju.

Videćete koliko lepa slika može ispasti kada na fotografiji vidite celu zgradu s pogledom na nebo.

4. Upotrebite dugu ekspoziciju za svetlosne linije

Kako su pejzaži često statični, fotografi pokušavaju da dočaraju fotografije tako da budu dinamične, da im promene kompletan izgled scene, naprave gotovo pa umetničko delo.

Produžavanjem ekspozicije prikazujemo kretanje oblaka, neprestano razbijanje talasa u stenu, kretanje vetra po livadi ili polju žita, kretanje automobila po putu i slično. Duga ekspozicija je zapravo dočaravanje protoka vremena, a počinje od dve do tri sekunde pa na duže.

Duga ekspozicija veća je brzina zatvarača koja će zabeležiti kretanje i pretvoriti ga u sliku. Svoju fotografiju možete prilagoditi ovom načinu rada ili ovaj način rada možete upotrebiti kako biste zabeležili zanimljive efekte. Upotrebite svetlosne štapiće ili vatromet kako biste upotpunili fotografiju ili uz pomoć štapića nacrtajte srce ili napišite nešto.

5. Prihvatite negativni prostor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by K Λ . (@kv.riw)

Pozitivni prostor predstavlja subjekt koji želimo fotografisati. To je glavni motiv fotografije, ono što želite istaći.

Negativni prostor je sve ono okolo i između subjekta/ata što na kraju krajeva omeđuje i određuje naš subjekt (pozitivni prostor). Negativni prostor, koliko god jednostavno to zvučalo, ali nije, mora služiti tome da istakne pozitivni prostor, da mu da prostora.

Ako ste fotograf, ovakva vrsta fotografija je dobra ideja jer ih možeš lakše prodati. Jedna od najpopularnijih vrsta stock fotografija su one koje imaju negative space, tj. prostor gde kupci tih fotografija mogu nešto dodati ili napisati.

6. Koristite vodu kao prirodno ogledalo

Nakon kiše imaćete priliku da snimite iznenađujuće fotografije koristeći barice kao ogledala.

Ono što možete učiniti jeste da okrenete telefon naopako, spustite se nisko i stavite ga neposredno iznad površine vode. To će stvoriti efekt refleksije i dobitćete vrlo zanimljivu fotografiju.

7. Pomoću CD-a napravite selfije sa efektom duge

Da biste stvorili efekt duge na svom selfiju, upotrebite CD. Pronađite dobro mesto s prirodnim svetlom, a CD okrećite kako biste pronašli najbolji ugao koji će odražavati boje na vama.

8. Upotrebite mobilni stativ

Ako želite fotografisati zalazak sunca, zvezde ili predmete u pokretu, razmislite o ulaganju u stativ. Na ovaj način ćete izbeći mutne fotografije, a kompozicija će biti savršena, piše Bright Side.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike