Pokvarilo vam se mleko u frižideru? Pre nego što ga prospete, probajte da ga iskoristite na ova tri odlična načina

04.10.2021

11:20

0

Da li smo već pomenuli da trendom nula otpada čuvate planetu? E sad jesmo

Pokvarilo vam se mleko u frižideru? Pre nego što ga prospete, probajte da ga iskoristite na ova tri odlična načina
Copyright Pixabay

Kad shavatiete da vam se ukiselilo mleka u frižideru, to može i da vas uplaši i da vas oneraspoloži. Međutim, ne morate odmah da ga prospete u odvod. Čak i ako se kiselo mleko više ne može koristiti za jelo, možete ga upotrebiti za nekoliko kućnih trikova.

Na primer, za ova tri…

1. Uklonite naslage kamenca

Bilo u WC-u, umivaoniku ili sudoperi: ukiseljeno mleko može izvrsno pomoći kod naslaga kamenca i otpustiti tvrdoglave, ružne mrlje od kamenca. Jednostavno stavite staro mleko na zahvaćena područja i ostavi da deluje kratko vreme. Zatim sve temeljno isperite vodom i mekom četkom uklonite kamenac.

Pixabay
 
2. Očistite srebrni nakit

Ako želite da vaš srebrni nakit ponovo zablista? Za to se može koristiti i ukiseljeno mleko. Stavite nakit u činiju i sve prelijte ukiseljenim mlekom. Ostavite da sve deluje nekoliko sati ili najbolje preko noći, a zatim temeljno isperite nakit toplom vodom – ogrlice, naušnice i slično ponovno će zasijati.

Privatna arhiva/Slobodan Jovanović
 
3. Đubrenje biljaka

Ukiseljeno mleko takođe se može koristiti kao prirodno đubrivo i nekim biljkama daje dodatnu količinu kalcijuma. Važno je znati da s mlekom kojem je istekao rok trajanja možete zalivati biljke koje podnose kiselo tlo. Takođe je poželjno pomešati to mleko s malo vode, a zatim zalevati biljke mešavinom vode i mleka.

Pexels
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike