Unesite ovu boju u dom i u 2022. stiže vam velika sreća: Otkrivena nijansa optimizma koja povećava prostor

29.09.2021

17:19

0

Tim sastavljen od dizajnera i eksperta za boje razmotrio je trendove, inovacije i događaje u prošloj godini koji su uticali na nov stil života i rada

Unesite ovu boju u dom i u 2022. stiže vam velika sreća: Otkrivena nijansa optimizma koja povećava prostor
krecenje zid - Copyright Profimedia

Boje u enterijeru imaju veliku ulogu, ne samo zbog estetike, već i zbog njihovog energetskog uticaja na raspoloženje ukućana i energiju prostora. Jedna poznata britanska kompanija za uređenej domova i boje otkrila je koja je vodeća nijansa za 2022. godinu – izabrana je svetloplava ili „bright skies“.

Svetloplava je proglašena nijansom 2022. godine – ovo je vrlo delikatna boja povezana s lakoćom, spokojem i tišinom. Povezana je s vazduhom, a smatra se da u dom donosi optimizam, sreću i lakoću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dulux (@duluxuk)

Svetloplava, odnosno prozračnoplava, stupa na mesto suptilnih tonova zelene boje koji su dominirali 2021. godine. Nijansa pod nazivom „bright skies“ osmišljena je kao dašak svežeg vazduha i nebeskoplavog optimizma u enterijeru doma. Međutim, ima još jednu pametnu upotrebu – male prostorije čini vizuelno većim.

Kako svaka boja ima određenu talasnu dužinu, ova boja plave ima kratku talasnu dužinu – tako da izgleda da je dosta udaljena od nas. Zato mali prostor izgleda veći jer se ne možemo fokusirati na boju, kao što bismo sa toplijim tonovima (koje imaju duže talasne dužine).

„Bright skies“ kao vodeću boju odabrao je tim sastavljen od lidera u dizajnu, modi, ekspertizi boja i izgrađenom okruženju. Pre kreiranja boje razmotrili su trendove, inovacije i događaje u prošloj godini koji su uticali na nov stil života i rada.

Plava nijansa stvorena je kao odgovor na skoro dvogodišnje promene, zatvaranja usled pandemije i sve češći rad od kuće. Dizajnirana je tako da predstavlja promenu atmosfere u 2022. godini, od koje očekujemo veće slobode i optimizam.

Iako je ova boja dizajnirana pre svega da pokrije vaše zidove, upotrebićete je na pravi način ako njom okrečite plafone, te svaki pogled ka gore činiće kao da gledate u vedro nebo. Ako već koristimo biljke da unesemo zelenilo u naš dom, zašto ne bismo koristili i svetloplavu boju da unesemo delić neba?

Kako boje utiču na nas

Psiholozi smatraju da svaka boja izaziva određene emocije. Crvena i žuta boja izazivaju osećaj gladi i povećavaju aktivnost. Pomažu da se razveselimo i donose nam prazničnu atmosferu. Ove boje često koriste lanci brze hrane. Plava i zelena su povezane sa prirodom, pa imaju smirujući efekat na ljude. Zelena pomaže u usklađivanju sa jedinstvom sa prirodom i daje osećaj smirenosti. Crno-belo predstavlja eleganciju, suzdržanost i čistoću. Zato mnoge prodavnice koriste ove boje za poboljšanje svog statusa.

Svetloplava boja nas podseća na nebo, sunčani dan bez oblaka, pa zato i ne čudi što je baš ona izabrana za srećnu nijansu 2022. godine. Ovo je nijansa duhovnosti, mudrosti, strpljenja, istine, smirenosti... Psiholozi smatraju da ona nadahnjuje velika postignuća, donosi mir u duši, jača intuiciju i žudnju sa znanjem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Topps Tiles (@toppstiles)

Možete promeniti nameštaj i kupiti novi u ovoj boji, ali možete jednostavno i kupiti prekrivače ili jastučiće u ovoj nijansi. Takođe, kontrast svetloplave i bele boje na zidovima sjajno utiče na raspoloženje, a smatra se da su idealne i za spavaće sobe jer pomažu u borbi protiv nesanice. Ako ubacite svetloplavu u radnu sobu, smatra se da povećavate kognitivne sposobnosti. Idealan izbor za dnevnu sobu su i slike na kojima se ističe svetloplava, posebno ako je reč o nebu.

Sa kojim je bojama možete uklapati

Svakako zelena, ali i neutralne nijanse poput čokoladnobraon i svetlosive. Možda će vas iznenaditi ali i narandžasta, crvena, pink i žuta takođe sjajno idu uz ovu plavu nijansu – ne moraju velike površine ili stvari biti zahvaćene ovim vibrantnim bojama, već dovoljan je njihov dašak u kombinaciji sa bright skies nijansom koje će napraviti svu razliku u prostoru.

Igrajte se sa ovom nijansom i u 2022. godini unesite optimizam u svoj dom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike