Možda vam subjektivno nije hladno, al' imamo 8 besplatnih trikova da vam u kući objektivno bude toplije

25.11.2020

11:26 >> 11:52

0

Ne dozvolite toploti da napusti vaš dom

Možda vam subjektivno nije hladno, al' imamo 8 besplatnih trikova da vam u kući objektivno bude toplije
Copyright Profimedia

Sezona grejanja uveliko traje, a iako još nije udario onaj pravi minus, svi ponekad jedva čekamo da se vratimo kući i uživamo u toploti i toplini svoga doma. A uslov za to je da u njemu zaista bude toplo.

Svejedno je na koji se način grejete, bilo da je koristite gas, drva ili struju, nisu naodmet praktični saveti kako da vam u kući uvek bude toplo, da vas ne iznenade visoki računi, ali i da na neki način damo svoj doprinos očuvanju planete Zemlje – i ne rasipate energiju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Najbolji trik za čišćenje prašine čuva se u muzeju, njega možete da ukradete

Naravno, najbolji način da smanjite račune zimi za grejanje, a leti za hlađenje, te da uštedite novac na duže staze, jeste termoizolacija i zamena stolarije onom koja perfektno dihtuje, ali to iziskuje i veća ulaganja i vreme. Nešto će vas manje koštati da zapušite pukotine i rupe oko prozora i vrata, posebno ako živite u staroj zgradi, te da obložite prozorske okvire sunđerima ili trakama za prozore.

Zato ćemo se pozabaviti improvizacijom: kako da brzo i besplatno sprečite toplotu da vam izlazi iz kuće.

Logično, da ne biste gubili toplotu, treba da izbegavate držanje prozora i balkonskih vrata na kip jer će vam tako toplina odlaziti – naravno da treba da provetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, ali ih potom potpuno zatvorite.

Pixabay

Šta možete da učinite bez dodatnih ulaganja?

Ovi trikovi pomoći će vam da povećate i sačuvate toplotu – besplatno.

1. Ispustite vazduh iz radijatora. Ukoliko se u sistemu za grejanje čuju neobični zvuci poput klokotanja, u njemu ima vazduha. A to smanjuje kapacitet grejanja, pa se preporučuje da iz radijatora odmah ispustite vazduh.

2. Potpuno oslobodite radijatore i druga grejna tela, odmaknite od njih fotelje, stolove, stolice i sve predmete koji nepotrebno oduzimaju temperaturu prostoru.

3. Na zid iza radijatora ili TA peći zalepite aluminijumsku foliju za domaćinstvo ili foliju za zaštitu šoferšajbne automobila od sunca. Tako će se toplina odbijati o površinu folije i vraćati se u sobu umesto da je upiju zidovi.

4. Kada je napolju sunčano, sklonite sve zavese i roletne i pustite da što duže greje prozore, a čim zađe, navucite zavese.

Pixabay

5. Odlično rešenje za utopljavanje prozora može biti i pucketava folija od električnih uređaja, ona kojom inače smirujemo živce. Isecite makazama foliju prema veličini prozorskog stakla, pomoću raspršivača poprskajte vodu na prozor, stavite foliju na njega tako da mehurići budu spolja i izravnajte po konturama stakla.

6. Zatvorite vrata prostorija koje ne koristite u određenom trenutku da se ne bi rasipao topao vazduh.

7. Na pločice ili parket stavite tepih, biće vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečavati gubitak toplote kroz hladan pod.

8. Kada ispečete pitu ili sarmu, ostavite vrata rerne otvorenim, tako ćete dodatno zagrejati prostor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike