Kada odlazite prvi put u goste, nemojte poći praznih ruku: Ne nose se darovi tek onako

21.09.2021

18:20 >> 18:36

0

Autor: Z. A.

Ovo je jedno od mnogih nepisanih pravila koje svi poštujemo, mada, izuzeci uvek postoje. Ipak, postoji dobar razlog za to

Kada odlazite prvi put u goste, nemojte poći praznih ruku: Ne nose se darovi tek onako
Copyright Profimedia

Nepisano je pravilo u našem društvu da treba poneti poklon čoveku ili porodici u čiju kuću ulazite prvi put. Iako mlađe generacije o tome ne razmišljaju, stariji ljudi osećaju nelagodu ako krenu u bilo koju posetu bez paketića kafe i ratluka.

Oni se vode filozofijom „što više dajete, to više dobijate“, verujući da će se velikodušnost isplatiti.

Dakle, postoji pravilo da, kada prvi put idemo kod nekoga u goste, treba poneti neki dar.

čitajte još i ovo

To može biti flaša dobrog vina, kafa i čokolada, bombonjera ili nešto specijalno za šta znate da osoba kod koje idete voli. Ako idete kod nekoga ko se uselio u novi stan ili kuću, možete mu kupiti nešto od potrepština za dom, pribor za kuhinju, ogledalo ili možda neki umetnički predmet, recimo sliku ili skulpturu.

Pexels/ Daria Shevtsova

Indijsko-američki pisac Dipak Čopra najbolje je objasnio zašto nije poželjno dolaziti kod nekog u kuću praznih ruku.

On smatra da poenta nije sramota već da je posredi nešto posebno, što je vezano za sreću i sudbinu, i vašu, ali i drugih ljudi.

Vrhunsko vino, prava ambalaža, Foto:AgroTV

Čopra je ovaj ritual darivanja domaćina preneo i na svoju decu, a sam kaže da ga praktikuje od svog ranog detinjstva i objašnjava da taj poklon ne mora da bude nešto veliko ili skupo, već da služi kao znak pažnje.

To može biti kompliment, molitva ili neki cvet.

– Kada sretnete nekoga, možete mu tiho poslati blagoslov, poželeti mu sreću, radost i razlog za smeh. A ta vrsta poklona, prećutnog poklona, veoma je moćna – ističe autor.

Zašto je važno da uvek donesete poklon u nečiji dom?

Pixabay

– Odlučite da darujete ljude gde god da idete, kome god da se obratite. Što više dajete, zahvaljujući čudesnom delovanju ovog zakona, sve više dobijate. A kada primite više, povećava se i vaša sposobnost da dajete više. Naša prava priroda su bogatstvo i obilje, po prirodi smo bogati jer priroda podržava svaku našu potrebu i želju. Ne gubimo ništa, jer našu suštinu čine potencijal i beskrajne mogućnosti – objasnio je Dipak.

Zaključak darivanja glasi: Dajte od srca i vratiće vam se. Kroz ciklus darivanja, počinje da kruži energija izobilja i radosti!

Pixabay

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike