Na njemu se kriju opasne bakterije: Ovo je najprljaviji predmet u kuhinji

03.01.2021

10:50 >> 09:45

0

Većini ljudi nikada nije palo na pamet da ga očiste

Na njemu se kriju opasne bakterije: Ovo je najprljaviji predmet u kuhinji
Copyright Profimedia
Da li možete da se prisetite kada ste poslednji put očistili otvarač za konzerve? Zapravo, da li ste ga ikada očistili? Prema istražovanju Univerziteta Ročester, otvarač konzervi ili limenki jedan je od najprljavijih predmeta u kuhinji, a na njemu se, posebno s unutrašnje strane “točkića”, mogu naći i bakterije poput salmonele i ešerihije koli. A poznato je koliko one mogu da budu uporne i opasne za ljudski organizam.
Zato je važno da temeljno očistite otvarač kako ne bi bio opasan po zdravlje.
Za to vam je potrebno:
– deterdžent za pranje posuđa
– izbeljivač
– papirni kuhinjski ubrusi
– mast ili biljno ulje

Pixabay

Posle svake upotrebe, otvarač za konzerve operite vrućom vodom i deterdžentom. Dobro ga osušite kako biste sprečili nastanak rđe i pustite da odstoji s otvorenim ručkama kako bi se točkići potpuno osušiti na vazduhu, pre nego što ga vratite u fioku. Za dubinsko čišćenje i dezinfekciju otvarača preskočite sapun. Počnite s brisanjem njegovih točkića kuhinjskim papirnatim ubrusima, pa okrenite ručku da sa točkića ispadnu eventualni ostaci hrane i prljavštine.
Pročitajte još

U jedan litar vode stavite kašiku izbeljivača. Sa tim rastvorom ga poprskajte ili izlijte malo tečnosti na vatu i prebrišite, posebno točkiće. Ostavite ga da neko vreme odstoji sa sredstvom, kako bi se omekšala zaglavljena hrana. Onda još jednom isperite vodom i dobro obrišite. Kad se otvarač osuši, zupčanike i točkiće prebrišite vatom na koju ste stavili malo masti ili biljnog ulja, kako biste sprečili rđanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike