Koristite so samo ako nemate alternativu: Kako brzo otopiti led na stepeništu i ispred ulaza

18.01.2021

18:20 >> 14:38

0

Imamo nekoliko trikova, vi odaberite prema svojim afinitetima i mogućnostima

Koristite so samo ako nemate alternativu: Kako brzo otopiti led na stepeništu i ispred ulaza
Copyright Profimedia

Srbiju je danas okovao ozbiljan minus. Sve se zaledilo, pa su stepeništa postala opasne zone. Mnogo ljudi povredilo se na ledu, čak pretrpelo i ozbiljnije povrede koje zahtevaju višemesečni oporavak.

Putari na ulice bacaju so, a postoji nekoliko načina da vi sami odledite svoja stepeništa i spasete svoje ukućane i komšije povreda.

Evo koji su to načini:

Deterdžent za sudove

Pomešajte 2 litra mlake vode sa 1 kašikom deterdženta za suđe i 30-tak mililitara, može i više 70-odstotnog alkohola. Sipajte rastvor u sprej bocu i poprskajte stepenište ili je možete direktno izliti na stepenice i predulaz. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati. (Možete koristiti i samo alkohol ili pokušati sa rastvorom deterdženta i vode, bez alkohola).

So i pesak za mačke

Naravno da su soli (gorka, krupna morska ili sitna) prilično delotvorne. Samo pospite po ledu i ostavite da deluje. Nije baš uredno, vrši posao. So možete pomešati sa mačijim ili običnim peskom da biste sprečili klizanje. Ipak, so bi trebalo koristiti samo u krajnjem slučaju jer može da ošteti stepenište (posebno ako je drveno). Možete upotrebiti čak i mlevenu kafu.

Urea

Ovo đubrivo je efektno u topljenju leda kao i so, ali može da ošeteti biljke, ukoliko dođe u dodir sa njima kada se sneg bude topio.

Soda bikarbona

Jednim delom će delovati kao so jer sadrži natrijum u određenim količinama. Pospite je po zaleđenom stepeništu, pa preko nje pospite pesak. Provjeravajte stepenište i ponovite postupak ako bude potrebno.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike