Želite da vam orhideja stalno cveta? Zalivajte je ovim umesto vodom

19.02.2021

12:20 >> 09:32

0

Mnogima omiljena, ali prilično osetljiva biljka

Želite da vam orhideja stalno cveta? Zalivajte je ovim umesto vodom
Copyright Pixabay

Važi za jednu od lepših biljaka, a negovati orhideju da ima zdrave zelene listove i da neprestano cveta jedan je od najvećih izazova. Zato se ljubitelji ovog raskošnog cveta dovijaju na različite načine, pa joj sem svetlosti i prihrane, pružaju i različite načine zalivanja.

Dok je neki drže na direktnom suncu, drugi je zalivaju isključivo odstajalom vodom koju kasnije izliju iz podmetača, dok joj treći osvežavaju samo listove. Kraljica cveća, kako je neki zovu, inače je osetljiva biljka, da ne kažemo hirovita sa kojom nekad nema pravila.

Ipak, postoji jedan trik koji vredi isprobati.

Većina ljudi kupi ili dobije na poklon raskošan primerak u punom cvatu, koji kad je precvetao, više nikada nije dobio nove cvetove.

Pixabay

Za uzgoj takvih orhideja koje pomalo kasne u razvoju postoji jedan trik. Umesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate da kuvate posebnu šoljicu, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana sipati u orhideju.

Naravno, ne preterujte s količinom i pripazite da čaj nije prejak – na dan joj dodajte maksimalno dve kašike i nemojte je zalivati tokom vikenda. Ta tehnika funkcioniše i kod ostalih biljaka koje rastu u kiselijem tlu poput ruža, piše večernji.hr.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike