Koliko često perete posteljinu? Ako ste neredovni možete napraviti niz zdravstvenih problema

27.02.2021

09:35 >> 21:54

0

Nije bolja situacija ni sa čarapama, kaputima ili opremom sa teretanom

Koliko često perete posteljinu? Ako ste neredovni možete napraviti niz zdravstvenih problema
Copyright Profimedia

Moramo priznati da su nas rezultati istraživanja zaprepastili i šokirali. Učestvovalo je oko 2.000 Britanaca, a 30 odsto ispitanika je priznalo da posteljinu pere jednom godišnje ili ređe.

Očigledno da većina ne mari za miris svežih jastuka i da alarmantan broj odraslih spava u prljavom krevetu, pokazalo je novo istraživanje.

U anketi firme “Hammonds Furniture” u kojoj je učestvovalo oko 2000 Britanaca, 30 odsto ispitanika je priznalo posteljinu pere jednom godišnje ili manje, dok je 38 odsto priznalo da kapute pere isto toliko.

A zašto je ovo problematično, objasnio je dr Aragon Đuzepe koji je upozorio da neredovno pranje posteljine može dovesti do rizika od infekcije, akni i neugodnog mirisa.

– Ako ne perete odevne predmete često, mogli biste biti izloženi riziku od infekcije ili se osećati prljavo i neprijatno mirisati. Posteljinu i jastučnice treba često prati, jer ako su prljave, to bi moglo uzrokovati akne, mrlje i druge probleme sa kožom zbog prljavih bakterija na jastučnicama koje se prenose na vašu kožu – rekao je.

I to nije kralj frapantnih podataka – istraživanje je, takođe, otkrilo i da svaki peti ispitanik pere čarape nakon deset ili više nošenja, dok je 15 odsto reklo da opremu za teretanu peru samo jednom godišnje, piše Daily Mail.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike