Pranje sudova je poput mozgalica i ukrštenica za mozak, a evo i zašto

23.03.2021

11:45 >> 10:21

0

Autor: Z. A.

Ova naizgled obična aktivnost ne dozvoljava multitasking

Pranje sudova je poput mozgalica i ukrštenica za mozak, a evo i zašto
Copyright Pexels

Kad perete sudove, potpuno ste usredsređeni na zadatak koji vam stoji na raspolaganju. Multitasking je ovde gotovo nemoguć, pa je zato ova aktivnost dobra za mozak jer održava pažnju.

Neurolozi Din i Ajša Šerzaj kažu da je razvijanje pažnje nužno za održavanje zdravlja mozga.

– Pažnja je čuvar svesti. A ko je ona pogođena, sve što stoji iza nje je takođe narušeno. Ne možete pamtiti, ne možete izvršavati neke funkcije. Zato je važno da je ojačate koliko god možete dok ste mladi –  rekao je Šerzaj.

Mozgalice i ukrštenice nisu jedine aktivnosti kojima možete trenirati pažnju. I neki svakodnevni zadaci, kao što je pranje posuđa, takođe pomažu.

Kako pranje sudova može dovesti do boljeg zdravlja mozga?

Kad perete sudove, potpuno ste usredsređeni na zadatak koji vam je na raspolaganju. Multitasking je ovde gotovo nemoguć, pa je zato ova aktivnost dobra za mozak.

– Pažnja postaje ugrožena tokom obavljanja više zadataka, a održavanje njene oštrine ključno je za optimizaciju funkcije mozga kako starite. Starenjem vaš fokus postaje sve više i više pogođen, a multitasking samo otežava zadržavanje oštrine – rekao je Šerzaj.

Ipak, ovde nije toliko reč o stvarnom činu pranja posuđa koliko o tome da obratite pažnju na ono što je pred vama i usredsredite se na zadatak od početka do kraja.

– To je poput japanske ceremonije ispijanja čaja. Ne radi se o ispijanju čaja, radi se o činu detaljnog prolaženja kroz to – kaže Šerzaj.

Pexels

– Ili uzmite za primer pečenje kolača. Slično tome, obraćate pažnju na svaki korak i na svako precizno merenje. Ova aktivnost zapravo može postati prilično meditativna. Ne mislite ni na šta drugo. To je sjajan primer održavanja fokusa i praćenja jedne stvari – dodala je Ajša.

Da, pranje sudova može vam pomoći da se fokusirate i time utičete na zdravlje mozga, ali to nije jedina aktivnost koju možete isprobati – dobre aktivnosti su i baštovanstvo, pletenje, bojenje… piše mindbodygreen.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike