Gobleni su proterani sa zidova, a ova žena ih pretvara u novo ruho za stare stvari

03.06.2021

17:19 >> 11:50

0

Autor: Z. A.

Ima kolekciju više od sto različitih dizajna goblena. Dugo nije znala šta bi s njima, a onda joj se pokvario stari usisivač

Gobleni su proterani sa zidova, a ova žena ih pretvara u novo ruho za stare stvari
Copyright Instagram: uskonst

Nekada je svaka srpska kuća na zidu imala goblen. On je bio obavezna dekoracija dnevne sobe, ljudi su ih jedni drugima donosili kao poklon za razne prilike, a nekima je izrada goblena bio najlekovitiji način da se smire. Čuveni Vilerovi gobleni velikh formata bili su i veoma skupi…

A onda, onda su ove ručno rađene dekoracije počele da se proteruju sa zidova, jedno vreme bile su i premet podsmeha, a danas… ko zna gde su.

Ukoliko negde imate goblene sa kojima ne znate šta da radite, a žao vam je da ih bacite, evo za vas inspiracije kako možete ponovo da ih oživite.

Umetnica Ula-Stina Vikander (64) iz Švedske sa starim rukotvorinama „odeva“ svakodnevne predmete koje su domaćice koristile pre pedesetak godina, poput kućnih pomagala, telefona, kolica za decu, fenova za kosu, usisivača itd.

Goblenima presvlači i druge, modernije stvari kao što su kuvala za vodu, razni alati, slušalice, nameštaj, cipele…

Zapravo, sve što joj se nađe pri ruci i učini zgodnim.

Više od 20 godina sakupljam goblene. Imam kolekciju od preko sto različitih dizajna. Do pre desetak godina nisam znala šta bih s njima, sve dok mi se nije pokvario stari usisivač. Eksperimentisala sam pa sam ga presvukla goblenima i iznenadila se transformacijom. Mnogi goblene smatraju bezvrednim, ali ja ih volim, a ponekad su mi toliko lepi da želim da im vratim život – ispričala je i dodala da je neobične predmete od starih goblena počela da izrađuje 2012. godine.

Počela sam s kućnim predmetima iz sedamdesetih, poput usisivača, šivaće mašine, električne mešalice itd. Zanimljivo mi je da vidim kako se ti predmeti transformišu. Stvari koje više ne želimo, stare i zaboravljene, postaju maskirani artefakti iz davnog doba, kao da su odeveni. Darujem im drugi život – nastavila je.

Stare goblene pronalazi svuda. Posećuje često buvljake i vintidž bazare.

Za izradu nekih malih predmeta, poput pegli ili telefona, treba mi dan ili dva, ali za završetak većih instalacija potrebne su nedelje – dodala je i spomenula kako su je poslednjih godina pozivali na različite izložbe, a njena jedinstvena umetnička dela moguće je i kupiti.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike