Dom vam je pun džidžabidža? Ne dirajte ništa, minimalizam odlazi u prošlost, stigao je „čočke“

09.06.2021

19:19 >> 13:53

0

Autor: Z. A.

Nov trend u uređenju enterijera koji poboljšava raspoloženje

Dom vam je pun džidžabidža? Ne dirajte ništa, minimalizam odlazi u prošlost, stigao je „čočke“
Instagram: interiordesignideas

Trend dobrog raspoloženja zvan „čočke“ delotvoran je protiv pandemijske turobnosti. Naime, vodi se filozofijom da bi barem u naša četiri zida trebalo da nam bude što prijatnije i veselije. Možda ste trend već instinktivno prigrlili, ovo je pet pravila kako da ga doradite.

Za početak treba razjasniti značenje pomalo čudne reči „tchotchke“ (čočke).
Reč su dugo koristili američki Jevreji, pa je u upotrebi u regionu Njujorku, a poreklom je iz jidiša.
A znači sledeće: mali ukrasni objekat bez neke velike vrednosti, drangulija, kičasti predmet.
Reč se takođe može odnositi na besplatne promotivne proizvode koji se dele na sajmovima, konferencijama i sličnim komercijalnim događajima. Mogu se prodavati i kao jeftini suveniri ili nakit u turističkim područjima, koja se ponekad nazivaju „čočke prodavnice“. Nosi značenje slično našoj reči „đidžabiže”.

I sada postoji nov živi trend uređenja prostora zvan „čočke“! Za razliku od neuzbudljivog minimalizma, ovde vredi krilatica „više je više!“.
Od slika, fotografija i nostalgičnih suvenira s letovanja do beskorisnih ukrasnih drangulija, sve je dopušteno – glavno je da je šareno i veselo. Otkrićemo vam kako svom stanu možete lako stvoriti ugodan „čočke efekat“.

1. Više svakojakih sitnica

View this post on Instagram

A post shared by @the_chabbys

S ukrasom treba samo nešto naglasiti, a sa čočkeom pojačati! Od prazničnih suvenira i razglednica, preko sveća i lampiona, do lekovitih kristala i ukrasnih vaza – zahvaljujući ovom dekorativnom trendu, sve to odsad ima počasno mesto u stanu. A sitnice ne moraju biti estetične ili suptilne. U ovom stilu sve može biti ukras koji će vas oraspoložiti ili vratiti lepe uspomene. Sezonski elementi poput jesenjih ili božićnih ukrasa takođe se izvrsno uklapaju u koncept novog živahnog trenda!

2. Još jastuka. I još malo jastuka

Udobnost, dobro raspoloženje i dobar osećaj – to je fokus stila čočke. Dekorativni jastuci, ovčje krzno i mekani pokrivači mogu se izdašno koristiti. I (zidni) tepisi i zavese takođe daju sobama dodatnu prijatnu atmosferu.

3. Što više slika

Zidovi na kojima vise slike različitih veličina usko jedna uz drugu odlično se uklapaju u koncept ovog razigranog trenda ukrašavanja. Kombinujte umetničke printove, plakate i ilustracije sa slikama sa odmora ili fotografijama sebi dragih ljudi. Zidne dekoracije poput ogledala, makrame elemenata ili tapiserija još više „opuštaju“ zid sa slikama. Može biti šareno – ipak, mirniji utisak nastaje kad ste u jednoj paleti boja.

4. Neka raste i cveta biljno carstvo

Sobne biljke oživljavaju svaku prostoriju, poboljšavaju kvalitet vazduha, a izgledaju sjajno – tri razloga koja pokazuju da biljke idealno odgovaraju čočke stilu. Ali šta bi trebalo učiniti ako, nažalost, niste baš vešti s biljkama? Nema problema! Puno je nekomplikovanih sobnih biljaka koje vam neće uzeti za zlo ako ih, naravno slučajno, zanemarite.

5. Samo hrabro s bojama

View this post on Instagram

A post shared by Apê 102 da Padmé (@apto102padme)

Šarene tapete ili tapete s uzorcima, kao i svetli nameštaj, stvaraju šarene upadljive naglaske u prostoru i stoga su dobrodošli. Uz svu radost boja pokušajte ostati otprilike u jednoj paleti boja po sobi – inače će rezultat biti previše nemiran, a umesto dobrog osećaja javiće se utisak haosa i nereda.

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam