Zašto nije dobro da preko dana držimo spuštene roletne u stanu

02.08.2021

11:45 >> 12:32

0

Vaše zdravlje je u pitanju

Zašto nije dobro da preko dana držimo spuštene roletne u stanu
Copyright Profimedia

Ovih dana, dok se Srbija lagano krčka na visokim temperaturima, mnogi ljudi preko dana drže spuštene roletne u svojim stanovima ne bi li uspeli bar malo da se ohlade.

Ipak, kada pročitate kako to može da utiče na vaše zdravlje, razmislićete o toj navici.

pročitajte još

Naime, istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oregonu, koje je vodio dr Aškan Fahimipur, utvrdilo je da je mnogo zdravije držati roletne podignute jer sunčeva svetlost ubija bakterije koje žive u česticama prašine, a to može da smanji i rizik od respiratornih problema.

Istraživanje je objavljeno u stručnom žurnalu “Mikrobiom”, a naučnici su u kontrolisanim uslovima izložili bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini trima različitim situacijama – tamnoj prostoriji, sobi sa prirodnim svetlom i sobi sa UV osvetljenjem.

Profimedia

Kada je prošlo 90 dana sakupili su uzorke i analizirali ih, pa su tako utvrdili da postoji veza između izloženosti svetlosti i broju bakterija u prašini. Bakterije su se mnogo brže (čak 12 odsto) razmnožavale u tamnim prostorijama. Najmanje bakterija je bilo u sobi sa UV svetlom (6,1 odsto), a zatim u prostoriji sa dnevnim svetlom – 6,8 odsto.

Osim toga, bakterije koje su pronađene u mračnoj sobi su bile povezane i sa respiratornim problemima, mnogo više nego one koje su uzorkovane u sobi sa dnevnom svetlošću.

– Naša studija je potvrdila ono što su stari znalo odavno, da dnevna svetlost ubija mikrobe u česticama prašine – saopštio je dr Fahimipur.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike