Uradite sami: Odlični saveti kako da uklonite stare tapete sa zidova

17.08.2021

19:19 >> 19:27

0

Autor: D. R.

Želite da promenite izgled svojih zidova, dosadile su vam stare tapete i hoćete da ih se rešite što pre

Uradite sami: Odlični saveti kako da uklonite stare tapete sa zidova
Profimedia

Uklanjanje tapeta sasvim je izvodljivo, ali za to je potrebno vreme i strpljenje pa vas možda navede da se zapitate zašto ste se uopše odlučili na ovaj poduhvat. Ipak, zahvaljujući ovim savetima maksimalno ćete sebi olakšati posao.

Kao i sve drugo i tapete ostare, pa ih je u nekom trenutku potrebno skinuti sa zidova. Pomoću ovih saveta skidanje starih tapeta biće mnogo jednostavniji i brži posao.

Pročitajte još

Šta trebate znati pre početka rada?

Tokom rada, stvari u prostoriji mogu da postanu neuredne i vlažne, pa bi bilo dobro da isključite električno napajanje i prelepite sve utičnice koje će vam se naći na putu tokom rada.

Takođe, tokom ovog posla morate biti strpljivi. Uklanjanje tapeta potpuno je izvodljivo, ali za to je potrebno vreme i posao je prilično lepljiv, stoga prekrijte podove.

Ipak, zahvaljujući ovim savetima, skratićete posao na dan ili dva, zavisno od kvadrature zidova sa kojih skidate tapete.

Pexels

Kako ukloniti bordure tapeta

Popnite se na merdevine i najpre isprobajte šav tapeta vrhom noža, pazeći da ne izdubite zid. Ako se papir lako odvaja od zida, imate sreće! Slobodno možete da počnete sa skidanjem bordure i tapeta, ali ako se to ne dogodi, moraćete da omekšate lepak pre nego što krenete da ih skidate.

Da biste to učinili, ukoliko imate, uzmite parni uređaj za skidanje tapeta i polako s njim prelazite preko manjih delova tapeta koje ćete potom odlepiti sa zida. Nemojte previše da pritiskate jer biste mogli da oštetite zid. Para za skidanje tapeta će omekšati lepak.

Ukoliko nemate ovaj alat, poprskajte vodom, ili još bolje – namočite sunđer u vodu, iscedite višak i lagano mokrim sunđerom pritiskajte tapete kako biste omekšali lepak. Ostavite nekoliko minuta da deluje.

Pixabay

Zatim, noktom isprobajte malo područje – ako se tapeta lako skida – započnite s poslom. Ako se lepak još drži na zidu, još jednom pređite mokrim sunđerom preko tog dela.

Za skidanje tapeta biće vam potreban nož sa zaobljenom oštricom. Polako nožem odvajajte tapetu od zida. Verovatno će vam ostati nešto lepka na zidu, ali ni to nije nerešiv problem.

Kako ukloniti lepak za tapete?

Nakon što uklonite tapete sa zida, verovatno ćete imati delove na kojima vam je ostalo lepka. Najlakši način da ga uklonite je da namočite sunđer u vruću vodu i s njom ribate mesto na kojem ima još lepka.

Možete dodati i malo deterdženta za sudove. Nemojte preskakati ovaj deo jer će zid ostati neravan, a moguće su i mrlje ili promena boje na području s lepkom, ako nameravate ubrzo da ga prebojite.

Pexels

Kako ukloniti mnogo stare tapete?

Čak i pedeset ili sto godina stare tapete se mogu ukloniti ako sledite gore navedene savete i metode, ali možda ćete prilikom skidanja ovakvih tapete morati da uložite malo više truda za skidanje sa zidova.

Zavisno od toga jesu li profesionalno postavljene ili ne, posao može da postane dosta zahtevniji.

Ako je vaš dom stariji, možda imate gipsane zidove koji su mekši i skloniji vlagi i udubljenjima – stoga je potreban dodatan oprez kod skidanja tapeta kako ne biste uništili zid, piše Country Living.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti