Kako su naši preci privlačili novac u svoj život i dom

19.08.2021

19:21 >> 14:19

0

Novac se nije pozajmljivao kada sunce zađe, a imali su još nekoliko trikova

Kako su naši preci privlačili novac u svoj život i dom
Copyright Pixabay

Odnos prema novcu ima direktan uticaj na vaše finansijsko stanje, smatrali su naši stari koji novčanik nikad nisu držali prazan i bez obzira na ukupno finansijsko stanje, uvek su u pregradi imali barem pokoji novčić jer su verovali da se tako “privlači” novac u kuću.

Ljudi u starim vremenima i naši preci imali su poseban odnos prema novcu. I tada je novac imao veliku ulogu u ljudskim životima, ali je više bio sredstvo za blagostanje porodice, a ne stvar pohlepe.

Pročitajte još

Prema predanju naši preci su se prema novcu odnosili sa većim poštovanjem, a postojala su i razna verovanja za koja se smatralo da mogu da uvećaju obilje.

Nekoliko pravila koja su poštovali:

– Novac su čuvali u lepoj kutiji ili novčaniku koji uvek treba da bude uredan. Prema novcu ne bi trebalo da se odnosimo sa nepoštovanjem, odnosno ne treba da bude razbacan, zgužvan, presavijen.

Pixabay

– Novac treba lepo slagati, od manjeg ka većem i obrnuto. Ivice od novčanica ne treba da budu savijene i važno je da uvek budete svesni tačne količine novca koji posedujete trenutno.

– Verovalo se da u novčaniku ili džepu treba držati srećan novčić koji se nikada ne troši, već se čuva kao amajlija za privlačenje dodatnog novca. Tako su u pregradi držali prvu novčanicu koju su zaradili ili novac koji im je darovao neko koga su smatrali dobrim čovekom. Tu novčanicu ili novčić su smatrali svojevrsnim talismanom finansijske sigurnosti.

Pexels

– Ne treba potrošiti sav novac koji ste dobili tog dana, već se veruje da ga treba ostaviti da prenoći kod kuće kako bi privukao još obilja.

– Novac se pozajmljivao samo preko dana. Verovalo se da nakon zalaska sunca novac uopšte ne treba dirati.

– Naši stari su novčiće stavljali u uglove kuće koji bi trebalo da privuku blagostanje, a koji se ne smeju pomerati ni trošiti.

Pexels

– Domaćice su krpile i najmanju rupicu na džepovima jer su verovale da novac tako lakše curi iz vaših ruku. Da bi u kući bilo što više novca, pazile su da ni na jednoj košulji ili kaputu ne nedostaje dugme, a nakon što bi pomele kuću ili dvorište, metlu su odlagale drškom prema dole.

– Najveću novčanicu su stari nekada čuvali po godinu dana u domu kako bi se energija blagostanja prenela na ukućane.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike