Zašto nikada ne bi trebalo da peremo veš na 30 i 40 stepeni, a posebno dečiji

25.08.2021

09:35 >> 09:50

0

Dobra je praksa i da povremeno pustite mašinu da radi naprazno, na najvišoj temperaturi, da se u njoj ne bi nakupljali prljavština i bakterije

Zašto nikada ne bi trebalo da peremo veš na 30 i 40 stepeni, a posebno dečiji
Copyright Pexels

Vruća voda doprinosi čistoći bubnja i odvodnog creva mašine za pranje veša, a

mikrobiolozi savetuju da odeću peremo na najmanje 60°C, što se posebno odnosi na dečiju odeću, jer su deca osetljivija i imunitet im još uvek nije potpuno razvijen.

Iako se pranje veša na nižim temperaturama možda čini kao dobra ideja, ali i ekološki prihvatljivija, neka istraživanja su tu ideju opovrgnula i rekla kako bi veš ipak trebalo da peremo na nešto višim temperaturama.

Pročitajte još

Prema istraživačima, odeća koja se pere na niskim temperaturama može da prenosi bakterije poput ešerihije koli, koje žive na našoj koži i u organizmu, i to na temperaturi od 37° C, što znači da ih niska temperatura od 30° C neće ubiti.

Mikrobiolozi iz tog razloga savetuju da se odeća pere na najmanje 60° C, a posebno kada je reč o dečijoj garderobi.

Pexels

Kako biste bili sigurni da ste se pranjem rešili svih bakterija, stručnjaci savetuju i da povremeno uključite i praznu veš-mašinu.

Praznu mašinu uključite na najvišu temperaturu, kako biste uništili bakterije. Takođe, možete primeniti i ovaj trik za uklanjanje prljavštine iz mašine za veš.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike