Možete da provetrite kuću i kad je napolju minus - samo primenite pravilo 3 × 5

29.01.2023

10:09

0

Autor: Z. A.

Kuća mora da se luftira

Možete da provetrite kuću i kad je napolju minus - samo primenite pravilo 3 × 5
profimedia-0314985722 - Copyright Profimedia

Znamo svi koliko je važno da provetravamo prostorije u kojima boravimo kako bismo se zaštitili od virusa, pročistili ustajali vazduh i obezbedili zdravu klimu u prostoriji, te tako sprečili pojavu plesni. Ipak, kada temperatura padne ispod nule, mnogi ljudi zanemaruju savet da povremeno otvore prozor.

Međutim, nemački magazin Focus otkrio je da je provetravanje prostorija lako i kada je napolju hladno. Samo treba primeniti pravilo 3 × 5.

Ukoliko je spoljna temperatura ispod nule, prozore treba otvoriti na pet minuta.
Ako je spoljna temperatura između 0 i 10 stepeni, dovoljno je 10 minuta provetravanja, a ako je viša od 10 stepeni, onda ostavite prozore otvorene 15 minuta.

Unsplash
Otvoren prozor

Preporuka je da se prostorije provetravaju pet puta dnevno, što češće, čak i kada su temperature ispod nule. No ako vam je prehladno, dovoljno je i tri do pet minuta dnevno s otvorenim prozorom pet puta dnevno.


U proleće ili jesen prozore ostavite otvorenima 15 do 20 minuta, što je dovoljno za promenu vazduha, i to tri do pet puta dnevno.

Idealni uslovi u kojima bi trebalo da boravimo u zatvorenom prostoru su: 50 odsto relativne vlažnosti vazduha, sobna temperatura 21 stepen Celzijusa, vlažnost vazduha koja nije niža od 30 procenata i nije viša od 60 odsto.

Pexels
Otvoren prozor

Suvi vazduh u prostoriji stvara zdravstvene probleme, uključujući probleme s disajnim putevima i očima, napetost, umor i gubitak koncentracije kao i isušivanje kože, a mogu se pogoršati i kožne bolesti i alergije.

Preterana vlaga može da podstakne razvoj grinja i mikroorganizama, a to uzrokuje razvoj plesni, gljivica i bakterija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike